2021.09.23, Csütörtök

Csütörtökön kezdődik a központi szúnyoggyérítés

mti

2017.05.30. 12:47

Idén június 1-jén indul az országos szúnyoggyérítési program; az irtás a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik, ugyanis jelenleg ezeken a területeken a legtöbb a vérszívó.

Hirdetés

 

Ha az időjárás nem akadályozza a munkát, akkor csütörtöktől vasárnapig 28 ezer hektárnyi területet kezelnek a szakemberek.


A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést.
A központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai számára, ha a településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.


Mukics Dániel, a programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője arról is szólt, a katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen a hasznos rovarok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól.

A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre.

A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, ezek az emberekre, a háziállatokra, a melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelenek.

AktuálisTisza-tószúnyoggyérítés