2024.04.23, Kedd

Jászkun emlékülés Túrkevén

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2017.05.08. 12:49

A Nemzeti Jászkun Emléknaphoz kapcsolódóan immár negyedik alkalommal rendezte meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a Jászkun Emlékülést. Az idei esemény helyszíne Túrkeve volt.

Hirdetés

A program a Kun Emlékhelynél koszorúzással és Vida Tamás polgármester köszöntőjével kezdődött, majd a Szolnoki Légierő,a jász és nagykun kapitányok, valamint a jászkun főkapitány vezetésével zenés vonulással folytatódott a Városházára. Itt Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Borbás Ferenc, regnáló Jászkun főkapitány mondott ünnepi beszédet, illetve felolvasták Dr.Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke köszöntőjét.

 

A jászok és a kunok a redemptios diploma aláírásának (Bécs, 1745. május 6.) emléknapját ma is a legnagyobb ünnepeik között tartják számon. "A Redemptio, a visszavásárolt kiváltságok a szülőföld szeretetét, a gazdasági szabadságharc eszközeivel a szabadság visszaszerzése érdekében történő példát összefogást, tartást, becsületet jelent, nemcsak az utódok, hanem valamennyi magyar számára." - hangzott el az ünnepség kezdetén, a Milleneumi Parkban, a Kun Emlékhelynél tartott koszorúzáson.

 

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében Csukás István, kisújszállási születésű meseíró szavait idézte. " A Jászságban és a Kunságban élőknek egy latin szót kötelező ismerniük: ez a Redemptio. Ez hordozza magában őseink szabadság iránti kitartó küzdelmét. Ez a szó jelenti azt a szabadságot, amelyet e két nép hordoz magában. 
" Üdvözlök mindenkit lett légyen az jász, kun vagy általunk nagyrabecsült gyüttment!" - ezekkel a szavakkal Borbás Ferenc hivatalban lévő Jászkun főkapitány kezdte ünnepi beszédét a Városházán, majd Kassa Lajos lovasíjász szavait idézte "Nem őseinket kell követnünk, hanem azt, amit Ők követtek". Végül így zárt: 
"Istennek dicsőség, 
Boldog Asszonynak tisztesség, 
Jászoknak, Kunoknak 
Örök békesség".

A kulturális műsorban az Ahhozképest Népzenei Együttes és az Egres Kis Lajos Néptánccsoport közreműködött.

Galéria

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei ÖnkormányzatTúrkeveNemzeti Jászkun EmléknapJászkun emlékülés