2024.04.26, Péntek

Tiszaderzs adott otthont a környezetvédelmi konferenciának

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, mti

2017.05.29. 10:46

Érdekes előadások voltak a tiszai jégzajlásról, a Földművelésügyi Minisztérium hulladékgazdálkodás terén végzett szemléletformáló munkájáról, illetve a nemzeti parkok Tisza-tavi szerepéről, valamint a tó érdekében zajló szemléletformáló munkáról. 

Hirdetés

A Tiszta tó a Tisza-tó 2. üteme keretében Tiszaderzs adott otthont a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr fővédnöksége és személyes részvétele mellett zajlott, a projekt nevét viselő környezetvédelmi konferenciának és Tisza-tavi polgármester találkozónak.

 

 

Fazekas Sándor előadásában elmondta: a nemzeti ügyek kormánya valamennyi kabinet közül a legelkötelezettebb és a legtöbbet teszi a környezet-és természetvédelemért. Mintegy 100 ezer hektáron tudják javítani a védett természeti területek állapotát a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, illetve más programok keretében.
Folyamatosan fejlődik Tisza-tó környéke, elkészült a kerékpáros centrum, egyedülálló látványosság a kiskörei hallépcső, tervezik a Tisza-tavi vízi sétány bővítését.
A Tisza-tó környezetében található megyék foglalkoztatottsági helyzete javult, felére csökkent a munkanélküliség, a térségben keletkező jövedelem mintegy harmadával-negyedével nőtt.
A kereskedelmi szálláshelyek forgalma is dinamikus növekedést mutatott 2010 és 2016 között, a vendéglétszám Heves megyében megduplázódott, Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 34,7 százalékkal nőtt - mondta, hozzátéve: ebben szerepe van egyebek mellett a termálturizmusnak és a Tisza-tavi templomok program révén megújult templomoknak is. 

 

A Tiszta tó a Tisza-tó környezetvédelmi projektet első alkalommal 2016-ban hívta életre a  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és Hivatala. A program második ütemben idén tovább folytatódik a projekt nevét viselő környezetvédelmi konferenciával, amely a Tisza-tavi térségben 2003 óta, a Szféra-Tisza Kft. által megrendezett Tisza-tavi polgármester találkozó hagyományait folytatja. Célja felhívni a figyelmet a környezettudatos szemléletre és magatartásformára,valamint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, népszerűsítésére.

 

A konferencián előadást tartott még Horváth Lajos, a Kötivizig műszaki igazgatóhelyettese a hulladékkezelés fontosságáról a 2017-es tiszai jégzajlás tükrében. A hulladékgazdálkodás és szemléletformálás összefüggéseiről Búsi Lajos a Földművelésügyi Minisztérium (FM) képviseletében, míg a nemzeti parkok szerepéről a Tisza-tó térségében témakörről Rácz András, az FM környezetügyért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a jelenlévőket.
 

A rendezvényen több elismerés is átadásra került. A Tisza-tó Zöld Nagykövete Horváth Béla, a KÖTIVIZIG nyugalmazott műszaki igazgató-helyettese lett. Tisza-tó Régióért díjat kapott Szabó József református lelkész. Az Év Tisza-tavi Polgármestere Molnár János, Berekfürdő első számú vezetője lett. A rendezvényen fellépett a helyi Tavirózsa Népdalkör, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park védjegyével ellátott termékek kiállítása és vására színesített a programot.

 

 

AktuálisTiszaderzsTiszta tó a Tisza-tó