2024.03.29, Péntek

Több szálláshelyre van szükség Jászberényben

szoljon.hu / Banka Csaba

2017.08.23. 13:25

Idén nyáron mindenki számára egyértelművé válhatott, hogy Jászberényben nincs elegendő kereskedelmi szálláshely a rendezvényekre érkező vendégek számára, így a hiány gátat szab a programsorok bővítésének.

Hirdetés

A városban zajló­ rendezvények sorában ­kiemelkedő jelentőségű a nemzetközi mézvásár és a Csángó Fesztivál, de egész ­évben tartanak olyan kulturális, sportprogramokat, amelyekre hazánk távolabbi vidékeiről, illetve külföldről is érkeznek vendégek. A szálláshely keresése a nagyobb rendezvények előtt évek óta problémát jelent.

Az utóbbi időszakban a ­városban és a környékén ­kiadható szobák nagy részét a térségi vállalkozások bérlik dolgozóiknak, ráadásul ezekben a hetekben újítják fel az egyik kollégiumot – amit nyaranként turistaszállásként is hasznosítanak –, így ott sem lehetett szobákat bérbe venni sem a mézvásár, sem a Csángó Fesztivál idején.

A harmincadik mézvásárt megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jubileumon szerettek volna kétnapos eseménysort előkészíteni, de nem tudtak volna szállást biztosítani az érkezőknek.

Az esemény főszervezője, Molnár György elmondta, így is előfordult, hogy Hatvanban kellett szállást foglalni a vásárra­ távolabbról érkezők egy ­csoportjának.

A szálláshelyproblémákat Szűcs Gábor, a Csángó ­Fesztivál fesztiváligazgatója is kiemelte. A kollégiumfelújítás miatt kieső szálláshelyek számukra azt jelentették, hogy fellépő csoportokat kellett lemondaniuk, mert nem tudtak volna számukra elhelyezést biztosítani.

Dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, örvendetesnek tartja, hogy a gazdaság fejlődésével egyre több munkatársat kell elhelyezni a termelőcégeknek, de a kialakult helyzetre valóban megoldást kell keresni. Kiemelte, a városközpontban már jelenleg is ­folyamatban van két beruházás, amelyek eredményként bővülhetnek a szálláshelyek.

Ráadásul az elmúlt hetekben egy nemzetközi szállodalánc is érdeklődött, mert szerintük Berényben lehetőség ­volna egy nyolcvanszobás, négycsillagos szálloda megépítésére.­

A polgármester hozzátette, a megvalósulás esetén sem ­jelentene ez megoldást minden­ szálláshelyproblé­mára, de ­elindíthatja a változást.

 

Tárgyalni kell

Dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, egyelőre még korai volna tényként elkönyvelni a nagyszabású szállodai beruházás indulását Jászberényben, hiszen még csak az érdeklődés fogalmazódott meg.

A polgármester szeretne a témáról előbb az önkormányzat Fidesz-frakciójában, majd a képviselő-testület ­keretében tárgyalásokat folytatni, valamint szükség lesz hatástanulmány készítésére is, mert több információra van szükség a döntés előkészítéséhez, ugyanakkor mindenképp hasznos volna egy ilyen fejlesztés a városban.

 

forrás: szoljon.hu/Banka Csaba

AktuálisJászberényCsángó Fesztiválnemzetközi mézvásár