2024.03.29, Péntek

Agóra Szakmai Tanácsülés a közösségi terek szerepéről

kormanyhivatal.hu

2018.01.30. 14:40

Az Agóra programban alapvető célként fogalmazódott meg a régiók és térségek közötti infrastrukturális fejlettségbeli különbségek mérséklése.

Hirdetés

 

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ valamint a csatlakozott 42 település együttműködési megállapodást kötött, melyben egyebek mellett vállalták, hogy létrehozzák az Agóra Szakmai Tanácsot, mely évente legalább egy alkalommal összeül, összegzi az addigi eredményeket, és meghatározza a következő esztendő közös céljait, feladatait. Az ez évi ülésen részt vett Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, Szalay Ferenc polgármester és Szedlacsek Emilia az EMMI Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője.

 

A szakmai tanács ülésén Dr. Kállai Mária kormánymegbízott a kultúra közösségteremtő erejéről beszélt. A magyar kultúra pedig csak erősödik a helyi közösségek kulturális életének minőségétől. A helyi közösségek életében mindig is fontosak voltak azok a közösségi terek, ahol kötetlen programok keretében találkozhattak, szórakozhattak, különböző érdeklődési körüknek megfelelő társakat találhattak az emberek. A kultúra megteremtésében kiemelten fontos szerepe jut a településvezetőknek, akik újra sokat tehetnek saját közösségükért. A kultúra befolyásolja az adott településen élők életminőségét, a település megtartó erejét. Ez a fórum is segíti a településvezetők munkáját, a közös gondolkodást.

A hagyományosan kialakult feladatok mellett a kulturális kormányzat most fokozottabb szerepet vállal a társadalom egészét foglalkoztató kérdések megválaszolásában. A kultúrának tehát szerteágazó feladata van, művelődéstől kezdve az oktatáson át, a hitéletig és a sportig is. A kormány néhány éve indította el a Nemzeti művelődésiházépítési-programot, hogy visszaadja a kisközösségeknek az együttlét, a szabadidő értelmes eltöltésének lehetőségét. Az Országgyűlés által tavaly elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően jelentős mértékben erősödik a közművelődési szakterület szerepe a helyi közösségek fejlesztésében - tette hozzá dr. Kállai Mária.

 

Szalay Ferenc is arról beszélt, hogy minden fejlesztés az emberekről szól, melyet mindig megelőz a közösségépítés. A közösségi terek erősítik a helyi társadalmat, ezért ezeknek a tereknek mindenki számra nyitottnak kell lenni, hogy az ott élők megtalálják a maguk számára fontos kikapcsolódási, művelődési lehetőségeket. A kis közösség fejlődése hatással van a nagyobb közösségek, így Szolnok és térsége, valamint a megye erősödéséhez is.

Szedlacsek Emilia főosztályvezető kiemelte: A kultúra nem önmagában támogatandó terület, hanem visszaforgatható a gazdasági életbe. Minden jól megszervezett és kedvelt kulturális esemény hatással van a helyi gazdasági életre, mondhatni kölcsönhatásban vannak egymással. Az országban már több város jól kamatoztatja ezeket az elképzeléseket. A főosztályvezető elmondta azt is, hogy az elmúlt években már többet költ a kormány a kultúrára.

Dr. Balázsy Károly professzor a szakmai program zárásaként az Agóra együttműködés tovább fejlesztésének lehetőségeiről tartott előadást.

AktuálisközösségAgóra Szakmai Tanácsülés