2024.03.29, Péntek

Bővítik a Biblia Múzeumot Tiszaderzsen

turizmus.com

2018.03.07. 13:30

Kitárta kapuit a látogatók előtt a gyülekezettel közösen létrehozott múzeum a felújított tiszaderzsi református templomban.

Hirdetés

A létesítmény az utóbbi időben sokak érdeklődését felkeltette, ami annak is köszönhető, hogy több helyről – így például a Felvidékről, a Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről is – érkezett különleges értékű könyvek kerültek a gyűjteménybe. A bemutatóhely több részből áll. Többek között praktikus, hordozható zsebbibliákat állítottak ki, és látható itt római katolikus és evangélikus imagyűjtemény is. Bemutatnak európai – többek között svájci, francia, német, holland – bibliákat, továbbá egyiptomi, örmény, kínai, görög, hindi, kurd, francia, török, észt és dél-afrikai szent könyveket is. A nézők  egyebek mellett megismerhetik  Luther Mártonnak, a protestáns reformáció szellemi atyjának biblia fordításait, továbbá olyan képes szent könyveket is láthatnak, amelyekhez a német reformáció egyik legkiemelkedőbb képviselője Albrecht Dürer ésa világ egyik legismertebb festője, a holland Rembrandt képeit használták fel illusztrációnak.

Külföldi bibliák a templom gyűjteményében
Fotó: Mentusz  Károly

Az utóbbi időben a  támogatóknak köszönhetően, néhány különösen kiemelkedő szent könyv is került a múzeumba. Így például egy 1917-ben kiadott Zsidó nők imakönyve, vagy egy New Yorkban élő magyar származású lelkész angol nyelvű bibliája és egy Spanyolországban élő polgár 15 kötetből álló gyűjteménye is. De látható egy budapesti adakozó által felajánlott és több generációs családban használt biblia is, amelyet Károli Gáspár fordított magyarra és 1805-ben nyomtattak. Ennek érdekessége, hogy a könyvben néhány oldalon, kézzel írott családi krónika is olvasható. Egy tiszaszentimrei lakos pedig egy skót család bibliáját ajándékozta a múzeumnak, amely 1802-től 1600-ig írott családfát is tartalmaz.

Károli Gáspár bibliája 1805-ből
Fotó: Mentusz Károly

Miután Tiszaderzs a turisták körében oly népszerű Tisza-tavi üdülőhelyek közelében van, így évente több mint kétszázezer vendég utazik át a községet érintve, főleg az idegenforgalmi főszezonban. Közülük többen a biblia múzeumot is meglátogatják. Az utóbbi időben a könyvek száma tovább gyarapodott, miután újabb alkotások érkeztek.
A lelkész-igazgató azt is elmondta, hogy a jelenlegi és kiállítóhely már szűkös, mert a további szerzeményeket is szeretnék bemutatni a közönségnek. Ezért azt tervezik, hogy a templom belsejében az eddigi bejárat melletti részen kívül a másik oldalt és a karzatot is bemutatóhellyé alakítják át, melyhez pályázati támogatásban bíznak. Ezzel a fejlesztéssel is szeretnék még vonzóbbá tenni a tiszaderzsi múzeumot a turisták körében. Egyben felhívják a látogatók figyelmét a kilencszáz éves keresztény gyökerekre is. A biblia múzeumot egyébként továbbra is előzetes bejelentés után ingyenesen látogathatják az érdeklődők.

forrás: turizmus.com

AktuálisTiszaderzstiszaderzsi református templomBiblia Múzeum