2024.03.28, Csütörtök

Bronzkori emberi maradványokra bukkantak Jászberény határában

mti

2018.04.17. 13:55

A leletek a Jász Múzeumba kerülnek, később feldolgozzák, részletesen is megvizsgálják azokat.

Hirdetés

Körülbelül 3300-3500 éves, késő bronzkori emberi maradványokra bukkantak  Jászberény határában a szolnoki Damjanich János Múzeum, a jászberényi Jász Múzeum és a Civil Régészeti Alap munkatársai  - közölte a Jász Múzeum régésze kedden az MTI-vel.

Gulyás András Zoltán elmondta: a város határában egy induló beruházás helyszínén végeznek mentő feltárást, amely a tervek szerint kedden ér véget. Hozzátette: először úgy tűnt, hogy egyszerű hulladéktároló gödrök vizsgálatára nyílik lehetőség a helyszínen, nem számítottak bronzkori lelőhely felfedezésére.     

A feltárás során a felszín alatt, több mint egy méter mélyen, összesen hat ember maradványaira bukkantak, de  edények, kerámiadarabok és állatcsontok is előkerültek - számolt be. Az úgynevezett halomsíros kultúra emlékét találták meg - jegyezte meg,     

A régész elmondta: a lelet tanúsága szerint keveset törődtek  - a nagy valószínűséggel - legyőzött ellenségeik holttestével, erre utalhat a csontmaradványok rendszertelen elhelyezkedése. Az egyik hulladéktárolóban mintha kosárba, vagy zsákba rakták volna az összetört emberi maradványokat, amely mellett egy teljes lábat és egy koponyát is találtak - közölte. A másik objektumban hason fekvő ember csontvázára bukkantak, a harmadik hulladéktároló szélén talált emberi maradványokat ezekben a pillanatokban tárják fel - tájékoztatott, hozzátéve: a gépi munkák során is előkerültek emberi maradványok.     

 

AktuálisJászberényJász MúzeumBronzkori emberi maradványok