2021.04.21, Szerda

Farmosi békamentés

BerényCafé, Demeter Gábor

2018.04.16. 16:39

Ebben az esztendőben 15. alkalommal rendezték a békamentő akció heteit Farmos közelében, Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzet vizes élőhelyén.

Hirdetés

Szerencsére egyre több embert érdekel a kétéltűek védelme, és örvendetes, hogy sokasodik azok száma, akik szabadidejüket hasznosan szeretnék tölteni a természetben. Ennek egyik ékes példája az önkéntes békamentő akcióban való tevékeny részvétel.

A Farmos környéki vizes élőhelyeket minden tavasszal számos kétéltű faj keresi fel szaporodás céljából. Az évnek ebben az időszakában ásó- és levelibékák, unkák, varangyok, gőték milliói indulnak peterakó területeikre telelőhelyeikről, ahol eddig meghúzódtak. A szerelem vonzásában, útban a víz felé egy akadály húzódik, a 311-es főút, melynek forgalmas szakasza halálosan veszélyes a békésen battyogókra. A békamentő aktivisták munkálkodásának köszönhetően egy közel másfél km hosszú ponyvakerítés megakadályozza, hogy az állatok az útra jussanak, vesztükbe ugráljanak, és betereli őket a 10-20 méterenként földbe ásott vödrökbe. Ezeket az önkéntesek általában reggelenként ellenőrzik, számlálják az egyedeket, majd szépen átcipelik őket a túloldalra és a farmosi nagy nádas területén engedik el az állatokat.

 

forrás: jku.hu

 

AktuálisFarmosbékamentés