2024.04.24, Szerda

Felújítják a szolnoki Belvárosi Nagytemplom orgonáját

Szolnok TV

2018.07.23. 16:19

A különböző méretű sípokat egyenként veszik ki és tisztítják meg üvegmosó kefével, tollakkal és textillel- miközben folyamatosan figyelik a hangzást, hogy megszólaltatásakor a legszebben, legtisztábban muzsikáljon majd.

Hirdetés

2018. Éppen ennyi síppal működik a Belvárosi Nagytemplom 1898-ban épült orgonája. A monumentális hangszert ezekben a hetekben újítják fel.

Javítása alatt is kiválóan szól a Belvárosi Nagytemplom orgonája. A hangszer felújítása ezekben a hetekben zajlik, ám ez nem érinti a miséket, hiszen a szertartásokon , a renoválás ideje alatt is felcsendülnek a dallamok az óriás szerkezetből. 

Máthé György esperes-plébános : ”1898-ban épült a híres pécsi Angster orgonagyár építette és 1924-ben a másik híres orgonaépítő cég a Reger orgonagyár tovább bővítette néhány regiszterrel. És hát illik néha renováláson , generáljavításon az orgonát részesíteni, hogy meg tudjon újulni, hiszen a por piszok a templomban bizony ide kerül a hangszerbe. „ 

A különböző méretű sípokat egyenként veszik ki, és alaposan megtisztítják őket. Ehhez üvegmosókefét, speciális tollakat és textilt használnak. Pontosan 2018 síp van a szolnoki templom orgonájában. Legutóbb 2006-ban újították fel a műemlék és hangverseny orgonát. A munkát ezúttal is az akkor renováló cég végzi, akik orgonaépítéssel is foglalkoznak. 

Paulus Marcell orgonaépítő , Paulus Orgonaépítő Műhely: ”Ez egy eredetileg mechanikus orgona volt, amit a Reger cég átalakított pneumatikus vezérlésűre, majd ezt követően elektromosították a vezérlést, ami nem volt egy megbízható szerkezet, tehát amikor 2006-ban ide kerültek a kollégáim akkor sokkal nagyobb munkát igényelt ez a hangszer. „ 

Egy új asztalt is kapott a hangszer 2006-ban. A legszebb hangzás eléréséhez folyamatosan próbálgatják a sípokat. A csapat egyik tagja orgonálni is tanul, hogy meg is tudja szólaltatni a javítás alatt álló monumentális szerkezetet. Az 5 hetes, több millió forintba kerülő orgonafelújítást követően teljes és telített lesz a hangzása, melyet a misén résztvevők jól hallhatóan tapasztalhatnak majd.

Aktuálisszolnoki belvárosi nagytemplomorgonafelújítás