2024.04.25, Csütörtök

Levegőztetik a Ráckevei-Dunát

kotivizig.hu

2018.08.24. 15:58

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 23 szakembere vesz részt a Ráckevei-Soroksári Duna-ág szivattyús vízpótlásában és a vízminőség további romlásának megelőzésében.

Hirdetés

A Dunán az elmúlt 24 órában három helyen – Dunaföldváron, Dunaújvárosban és Ercsiben –megdőlt a valaha mért legkisebb vízállás (LKV). A tartósan alacsony vízállások ellehetetlenítik – a Csepel-szigetet keletről határoló – Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD) vízpótlását gravitációs úton. A Duna folyam és a Ráckevei-Soroksári Duna-ág között kialakult szélsőséges vízszintkülönbség már a múlt hét óta meghaladja a beépített szivattyúk működési határát.
A megfelelő vízpótlás érdekében a múlt héten megkezdődött a mobil szivattyúk telepítése, az eddig oda telepített 10 gép azóta folyamatosan, éjjel-nappal üzemel.  A munkában több vízügyi igazgatóság működik közre gépekkel és szakemberekkel. A KÖTIVIZIG 17 munkatársa ma újabb 8, nagy teljesítményű (óránként 1800 köbméteres) szivattyúval vonul fel a helyszínen. 
Az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és magas vízhőmérséklet együttesen kedvezőtlen a víz minősége szempontjából, mert oxigénhiányos állapot alakulhat ki. A további vízminőség-romlás megelőzése érdekében a KÖTIVIZIG 4 szakembere augusztus 15. óta dolgozik a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon azzal a levegőztető berendezéssel, amelyet két hónapja védelmi gyakorlat keretében teszteltek le a Milléren. 

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által tökéletesített technológia lelke egy kompresszorhoz kapcsolt, a mederfenékre lesúlyozott, speciális tömlő, amelynek lézerrel perforált légrésein a vízbe apró buborékok formájában áramló levegő megemeli annak oxigénszintjét. Az eddigi próbák egyértelműen igazolták a rendszer létjogosultságát. A berendezés bizonyította, hogy képes megszüntetni az állóvizekben a nyári időszakban kialakuló hő- és oxigénrétegzettséget, továbbá tartósan fenntartani a halak számára kedvező oxigénviszonyokat a kezelt víztömeg jelentős részén. Ez a módszer alkalmas lehet a kánikulai időszakban előforduló halpusztulások megelőzésére, mert azon felül, hogy megfelelő mennyiségű oxigént juttat a víztérbe, felgyorsíthatja az üledékben képződő bomlási termékek, mérgező gázok távozását is.  

AktuálisKötivizigszivattyús vízpótlás