2024.04.19, Péntek

Minősítést kaptak a jászsági mentőcsoportok

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.10.08. 17:13

A Jászberényi és a Jászapáti Járási Mentőcsoport tagjai bizonyították be, hogy alkalmasak az alapvető vízkár-elhárítási feladatok ellátására, a hivatásos katasztrófavédelmi szervezetek irányítása mellett.

Hirdetés

A járási mentőcsoportoknak rendszeresen igazolniuk kell, hogy megfelelnek a Nemzeti Minősítő Rendszer követelményeinek, és így egy esetleges kárhelyszínen is közreműködhessenek.
 

A helyszín a Jászjákóhalma határában lévő Zagyva-töltés volt. Nem véletlen, hogy ide szervezték a gyakorlatot, hiszen a közelmúltban a folyón számtalan alkalommal vonult le jelentős árhullám, a térséget is veszélyeztetve. Legutóbb 2013-ban fordult ilyen elő, akkor harmadfokú árvízvédelmi készültségi fokozatot kellett elrendelni.

A nap indulásaként Fózer Tibor tű. ezredes, a jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője látta el morális útravalóval a megjelenteket, akik között önkéntes tűzoltók, polgárőrök, sőt: búvárok és kutyás mentők is voltak. A több mint nyolcvan résztvevő bizonyította rátermettségét a feladatok során: vízügyi szakirányítás mellett bőszen lapátolták a homokot a zsákokba, amelyekből a nyúlgát, valamint egy buzgárnak ellennyomó medence készült; de a töltés oldalának fóliázása is ugyanilyen szakértelemmel valósult meg.

A két mentőcsoport minden követelménynek megfelelt, így megkapta az újabb öt évre szóló minősítő oklevelet, amelyet dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató látott el kézjegyével.

AktuálisJászjákóhalmaJászapáti Járási MentőcsoportJászberényi Járási Mentőcsoport