2024.11.22, Péntek

Az éves halértékesítés harmada karácsonyra esik

mti

2018.12.17. 15:31

A hal ára tájegységenként változik: a Balaton és a Duna-Tisza térségében, valamint a nagy tógazdaságok környékén alacsonyabbak az árak. 

Az éves halértékesítés 30-32 százaléka a karácsonyi időszakra esik, a kereskedelemben a jó minőségű halak széles választéka megtalálható - közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke az MTI-vel.

Németh István elmondta: a legkeresettebb az élő ponty, a hal kilogrammonkénti ára - az elmúlt évhez hasonlóan - 800-1000 forint körül alakul. A gyermekes családok körében népszerű a szálkamentes szürkeharcsafilé, emellett többek közt az afrikai harcsából, a kárászból, a busából ás lazacból is széles a kínálat.

A hazai halfogyasztás évről évre nő. Az elmúlt évben 6,5 kilogramm volt az egy főre jutó átlag, míg 1990-ben mindössze 2,5 kilogramm. Ugyanakkor ez a mennyiség mesze elmarad az Európai Unió 25 kilogrammos éves halfogyasztási átlagától.

A fejlesztési lehetőségekről elmondta: halastó rekonstrukcióra, új halastó építésére, szállítóeszközök vásárlására, értékesítési pontok, valamint feldolgozók létrehozására és fejlesztésére 50 százalékos támogatásra lehet pályázatot benyújtani. Új feldolgozókra azért van szükség, mert a fogyasztók nagy része a feldolgozott halat, a konyhakész halfilét keresi. Az élőhal forgalma háttérbe szorul, bár a karácsonyi időszakban az élőhalra is nagy igény van a vidéki városokban. 

 

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője elmondta: az elmúlt évhez képest 4-8 százalékkal magasabb áron értékesítik a halat. A pisztráng kilogrammonként 2 ezer forintba, a fogas 3 ezer forintba kerül. A harcsa-féléket átlagoson 4 ezer forintért lehet megvásárolni.
A MA-HAL tagszervezetei a karácsony előtti héten több mint 40 településen 63 halárusító ponton kínálnak friss édesvízi halfajokat. 
Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a halfogyasztás. A magyarországi kiváló vízminőséggel rendelkező tavakban, folyókban jó minőségű halat tudnak nevelni, idén pedig a hosszú, meleg nyár is kedvezett a haltermelőknek.  

Az éves hazai étkezési haltermelés 12,5-14 ezer tonna, amelyből 2-3 ezer tonnát exportálnak. A halászati ágazat éves árbevétele 13,5-14 milliárd forint, ennek mintegy 4,2 százaléka az éves eredmény.

AktuálishalfogyasztásBalatonkarácsony halételTisza