2024.04.24, Szerda
Ábécéskönyv jelent meg a Braille-írás világnapján
nyomdablog.hu

Ábécéskönyv jelent meg a Braille-írás világnapján

MTI

2019.01.07. 14:17

A hiánypótló könyv segítségével akár 8 hónap alatt is elsajátítható a Braille-írás, amely a leckéket a legkönnyebb pontkombinációktól a teljes írás megtanulásáig viszi végig.

Hirdetés

A felnőttként látásukat vesztett embereknek segít elsajátítani a Braille-jelek használatát az az ábécéskönyv, amelyet pénteken mutattak be Budapesten, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) székházában.

Azért volt szükség ennek a hiánypótló könyvnek a megírására, mert az elmúlt 5-10 évben sokat változott a Braille-írás karakterkészlete, szabályrendszere Magyarországon. Így az új tankönyvben a régiek mellett a legújabb karakterek is szerepelnek – mondta el Rozemberczki Zoltán, a Braille-bizottság elnöke a könyvbemutatón. Hozzátette azt is, hogy  ez nemcsak egy ábécéskönyv, hanem egy jel- és szabálygyűjtemény is egyben, melynél törekedtek arra, hogy a pontírás összes korábbi, jól bevált hagyománya is átöröklődjön.

A Braille-bizottság elnöke szerint hiánypótló lenne, ha az ábécéskönyv mellett kottaírással, matematikával, fizikával, kémiával foglalkozó könyvek is készülnének látássérültek számára.


Akár 8 hónap alatt is megtanulható a Braille-írás

A kiadvány összeállítása során a leckéket didaktikusan építették fel – elsőként a legkönnyebb pontkombinációkat mutatják be a tanulóknak. A könyv végére a tanuló eljuthat oda, hogy egy átlagos Braille-írást is el tud majd olvasni. Ennek időtartama személyfüggő, de akár nyolc hónap alatt is elsajátítható az ábécé.  

Angyal Gábor, az MVGYOSZ szakmai vezetője fontos célnak nevezte a Braille-kultúra terjesztését, fejlesztését, támogatását.  Becslése szerint Magyarországon a vakok 10-20 százaléka ismeri a pontírást.


Braille életéről szóló társasjáték is készült

A kiadványon kívül bemutattak egy új, okostelefonnal összeköthető Braille-kijelzőt, amelynek segítségével a telefonon, illetve számítógépen megjelenő tartalmakat is el tudják olvasni a látássérült emberek.

Az eseményen világnap alkalmából a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének könyvtárát, amely 1700 művet számlál, Louis Braille-ről nevezték el. Az eseményen mutatták be azt a Louis Braille életéről szóló társasjátékot is, amelyet látó emberek és vakok egyenlő esélyekkel tudnak játszani. A játékhoz tartozó összes nyomtatott anyag síkírásos nyomtatásban és Braille-írásban is elérhető.

Aktuálisvakok és gyengénlátókBudapestkönyv