2024.04.20, Szombat
Felmérik az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit a hétvégén

Felmérik az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit a hétvégén

mti

2019.01.18. 09:17

Péntektől hétfőig lehet elküldeni a megfigyeléseket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.

Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet a lakosság számára, akik  

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. 

Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly "fővárosában", Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma az ezer példányt is meghaladhatja.

Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, illetve kuvik és macskabagoly is csatlakozhat.

A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) kínálata áll. A baglyok valószínűleg azért választják a látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra.

A baglyok nem jelentenek veszélyt az emberre, jelenlétük gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is hasznos. A madarak mindegyike ugyanis napi három-hat kisrágcsálót is elfogyaszt, ami száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva akár ötvenezer mezőgazdasági kertevő egeret és pockot jelent.


Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit tőlük átvéve, 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez. 
Az akció célja, hogy az egyesület pontosabb információt kapjon a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, valamint, hogy a lakosság jobban megismerje a madarak viselkedését.

AktuálisfülesbagolyMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületKisújszállásTúrkeve