2019.06.19, Szerda

Hirdetés

Már népbetegség a frontérzékenység – de mit tehetünk ellene?
hirado.hu

Már népbetegség a frontérzékenység – de mit tehetünk ellene?

hirado.hu

2019.01.06. 10:37

Hideg, havazás és fagyok – megérkezett a tél Magyarországra. A laikusok ilyen időjárási viszonyok esetén gyakran panaszkodnak fejfájásra, melyet frontérzékenységgel párosítanak.

Hirdetés

Az erős fejfájás gyakran utalhat időjárás-érzékenységre, azon belül pedig a frontérzékenységre – közölte Pintér Ferenc meteogyógyász. Mint mondta, a szerdai úgynevezett „hidegbetörés” nagyon hirtelen érkezett meg Magyarországra, amelynek a prefrontális hatásai már megjelentek. Hozzátette, az előrejelzések alapján a hidegfront a péntek esti órákban érte el csúcspontját és egész hétvégén kitarthat az ország területén.

A meteogyógyász elmondta, az ilyen erősen változó légköri helyzetek nagyban befolyásolják az emberi szervezet működését és az élettani folyamatokat. Amennyiben az élettani folyamatok ellentmondásba kerülnek a szervezet működésével és alkalmazkodóképességével, akkor különböző tünetek jelentkezhetnek – magyarázta Pintér Ferenc az M1 reggeli műsorában.

 

Leggyakoribb tünetek

A leggyakoribb tünetek a gyakori és erős fejfájás, de előfordulhat vérnyomás-ingadozás, alvási zavarok, emésztési problémák, illetve mentális jellegű, kellemetlen hatások is jelentkezhetnek. Az utóbbi csoportba sorolta a kedvetlenséget, fáradékonyságot, csökkenő munkavégző-képességet. Hozzátette, a balesetveszély is jelentősen megnövekedhet.

Megjegyezte, meteogyógyászati szempontból a január eleje és közepe a legveszélyeztetettebb időszak. Ebben az időszakban van a legnagyobb kockázata a különböző járványok elterjedésének is.

 

Marad a változékony időjárás

Ez azzal is összefüggésben van, hogy télen kiürülnek a vitamin- és ásványianyag-raktáraink,

így a szervezet sokkal rosszabb feltételek között működik, legyengül az immunrendszer.

Felhívta a figyelmet, az idei időszakban különösen komoly terhelésekre kell számítani, nagyon változékony az időjárás, amely egyelőre úgy néz ki, hogy nem fog változni.

 

Tanácsos szakemberhez fordulni

Véleménye szerint, azok a személyek, akik a fentebb felsorolt tüneteket észlelik, és valóban változékony időszakon megy keresztül az időjárás, számukra legtanácsosabb, ha orvoshoz vagy szakemberhez fordulnak. Egy komolyabb kivizsgálás után lehetnek hatékony módszerek és különböző terápiák, amelyek segítenek átvészelni az ilyen időszakokat.

A kivizsgálás általában egy három hetes megfigyelési perióduson alapszik, amely általában véve elég arra, hogy felállítható legyen a diagnózis – magyarázta a szakértő. Megjegyezte, a három hét alatt ugyanis jelentkeznek azok a légköri tendenciák, amelyek okozzák a tüneteket. Ilyenkor megfigyelik és részletes mérések alapján feljegyzik, hogyan reagál ezekre az emberi szervezet. Ennek alapján pedig felállítható a meteoprofil vagy időjárási érzékenység.

Aktuálisfrontérzékenység