2024.04.18, Csütörtök
2020-ra elkészülhet Törökszentmiklós szennyvíztelepe
torokszentmiklos.hu

2020-ra elkészülhet Törökszentmiklós szennyvíztelepe

torokszentmiklos.hu

2019.02.24. 13:07

Több mint egy éve indult a kivitelezés a város keleti részén, ahol két átemelő kiépítésére került sor. A szennyvíztisztító telepen az épület felújítása és egy un. záportározó medence építése valósult meg. A szolár csarnok kiépítése is folyamatban van. Az Almásy úton néhány ingatlannál helyreállítási munkát végeztek. Az egyéb belterületi részeken (Surjány, Szakállas, Balla) a beruházás folyamatban van.

Hirdetés

Az állam vállalta az uniós csatlakozáskor, hogy mindenütt ahol vízvételi lehetőség van, ott a szennyvizet is elvezeti. Ez egy környezetvédelmi fejlesztés, melyhez 2 milliárd Ft támogatás jár. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft-vel kötött konzorciumi megállapodás alapján létrejött a támogatási szerződés, de Kormányhatározattal a törökszentmiklósi projekt beolvasztásra került a Jászkarajenő projektjébe. A kivitelezés Törökszentmiklós keleti városrészét, az Almásy úton néhány ingatlant, Balla, Surjány és Szakállas településrészt, és a szennyvíztisztító telepet érinti.

 

Törökszentmiklós érintett lakott területein számos esetben tapasztalhatók a nyomvonalsüllyedések miatti problémák. A kivitelező tájékoztatása szerint a város belterületi szakaszán az út helyreállítási munkálatokat február első hetében elkezdték és az időjárás függvényében folyamatosan végzik. Az egyéb belterületi részeken (Surjány, Balla, Szakállas) a balesetveszély elhárítását folyamatosan végzik. A végleges helyreállítások megkezdésére azonban majd az adott csatornaszakaszok megvalósítási munkáinak befejezését követően kerülhet sor. A kivitelező tájékoztatása szerint az Óballai helyreállítási munkálatok a tavasz folyamán megkezdődnek, míg a másik két település részen ezen munkálatokra várhatóan az év II. felében kerül sor.

A kivitelező jelezte, hogy a legtöbb szakaszon a gerincépítés elkészül 2019 tavaszán, és a nyár elején kezdeményezi – a próba üzemi kötelezettsége miatt is – a lakossági rákötéseket. Ehhez szükséges lesz, minden érintett ingatlan tulajdonos kiértesítése az önkormányzat részéről, illetve lakossági fórumok szervezése. A TRV Zrt jelezte, hogy rákötés várhatóan díjköteles lesz. A lakosoknak igényelni kell, és a szolgáltató átveszi a belső hálózatot, majd engedélyezi a rákötést, mely díj megjelenik a következő havi számlájában.

Az építést, élőre kötést és lakossági rácsatlakozást követően egy fél éves próbaüzem után 2020-ban zárul a projekt.

AktuálisTörökszentmiklósszennyvíztisztító telep