2024.04.27, Szombat
A város fennállásának 300. évfordulójára készül Törökszentmiklós
torokszentmiklos.hu

A város fennállásának 300. évfordulójára készül Törökszentmiklós

torokszentmiklos.hu

2019.02.15. 11:01

2020-ban olyan ünnepi év elé néz a város, amely kiváló lehetőséget ad a múltra való emlékezés és emlékeztetés mellett a jelen számbavételére és a jövő tervezésére. Törökszentmiklós újratelepítésének 300. évfordulóját az önkormányzat egy egész éves kulturális programsorozattal kívánja megünnepelni, partnerségben a helyi civil szervezetekkel. Február 8-án Markót Imre polgármester adott tájékoztatást a jubileumi év előkészületi munkáiról.

Hirdetés

A jeles évforduló kiváló alkalom a múltunk megismerésére, a háromszáz év eseményeinek, eredményeinek rendszerezésére és egyben lehetőség arra, hogy az itt élő emberek személyes kötődésük révén újra fogalmazzák kapcsolataikat. A múlt megismerése, gyökereink tisztelete kapaszkodót jelent új közösségek alakulásának, a meglévők erősödésének. Ugyancsak közösség erősítő, hogy a városból elszármazottakkal együtt, közösen ünnepelhessünk – hangsúlyozta polgármester úr. 

 

A török hódoltság alatt az alföld számtalan települése elnéptelenedett. A törökök kiűzését követően a Rákóczi szabadságharc után vált lehetőség arra, hogy az alföld ismét benépesedjen. 1720-ban II. Almásy János telepítette újra Törökszentmiklóst. Őseinkről és örökségeinkről történő méltó megemlékezés jegyében, a város fennállásának 300. évfordulójára készülve, a képviselő-testület 2018. szeptember 27-i ülésén döntött a jubileumi emlékév kinyilvánításáról valamint megalakította a Törökszentmiklós 300 Emlékbizottságot. Az önkormányzat 2020. január 1-től a 2021-es Szentmiklósi napok rendezvény végéig tartó időszakot Törökszentmiklós 300 jubileumi emlékévnek nyilvánította.

 

Az emlékév részletes programjának kidolgozására a polgárok és az önszerveződő közösségek bevonásával Emlékbizottságot hoztak létre, amely Operatív Bizottságból és szakmai Albizottságokból áll: várostörténeti, településfejlesztési, kulturális és közművelődési, oktatásügyi, ifjúsági, sport és egészségügyi, költségvetési, média és kommunikációs, egyház és felekezettörténeti. A szakmai albizottságok megalakulását követően 2018. október 30-án megalakult az Operatív Bizottság, melynek elnöki feladatait a mindenkori polgármester, titkári feladatait a mindenkori jegyző látja el. 

AktuálisTörökszentmiklós