2024.03.29, Péntek
Több mint százezren regisztráltak a csíksomlyói pápai misére
programturizmus.hu

Több mint százezren regisztráltak a csíksomlyói pápai misére

mti

2019.04.05. 17:32

Több mint százezren regisztráltak már a Pontifex.ro honlapon Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói miséjére, a regisztrációt húsvét hétfőjéig meghosszabbították - közölték a szervezők csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatójukon.

Hirdetés

Oláh Zoltán kanonok, a szervezőbizottság sajtófelelőse elmondta: a regisztráltak 90 százaléka Romániából érkezik. Mintegy harmadrészük - elsősorban a környező településekről érkezők - közölte azt, hogy gyalogosan teszi meg az utat, negyedrészük vonatos, negyedrészük pedig autóbuszos érkezést jelölt meg. Hozzátette: a regisztráció során azért kérdeztek rá az utazásra, az érkezés irányára is, hogy fel tudjanak megfelelően készülni a zarándokok fogadására. 

Továbbra sem bátorítják arra a zarándokokat, hogy személygépkocsival keljenek útra, mert nem biztos, hogy sikerül parkolóhelyet találniuk Csíkszeredában. Azért is fontosnak tartotta a csoportos zarándoklatot, mert a csoportokat jobban fel tudják készíteni a pápai misére. Mint elhangzott azt szeretnék, ha minden ötvenfős csoporthoz legalább három önkéntes is tartozna, aki segít a felmerülő gondok rendezésében.

A regisztráció időszakát a kéréseknek eleget téve hosszabbították meg április 22-ig. Ennek lezárulta után, május elsejétől kezdik elküldeni a csoportvezetők elektronikus postacímére a vonalkódos belépőket, amelyeket ki kell majd nyomtatni, és minden zarándoknak magával kell hozni.

Hozzávetőleg 350 pap jelentkezett koncelebrálni, áldoztatni a pápai misére, és több mint 200 önkéntest regisztráltak eddig a Pontifex.ro oldalon. Bodó Márta, a szervezőbizottság tagja, és Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára is arra buzdított, hogy aki 16 évnél idősebb, és egészséges, jelentkezzen önkéntesnek. Mint elmondták, aki önkéntesként vesz részt az eseményen, fokozott élményben részesülhet. 

A Csíksomlyón nevelkedett Pál József Csaba temesvári megyéspüspök arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a pápát a legnagyobb hídverőnek, pontifex maximusnak is szokták nevezni. Abbéli reményének adott hangot, hogy látogatásával nemcsak isten és ember között, hanem a különböző vallásfelekezetekhez, nemzetekhez tartozó emberek között is sikerül hidat vernie. "Az evangélium fényét hozza el. Ennek pedig minden felekezet, minden nemzet örülhet" - fogalmazott a püspök. 
Úgy vélte sajátos jelleget kölcsönöz Ferenc pápa látogatásának, hogy a szentatya Csíksomlyóra, egy Mária-kegyhelyre jön el, hiszen általában az édesanya tartja össze a családot. A más felekezetűekről szólva kijelentette: "a barátok örülnek a barátok örömének". Ha sikerült szép kapcsolatokat építeni a más felekezetűekkel, akkor örülnek a látogatásnak, ha nem sikerült, akkor talán éppen a látogatás segíthet a kapcsolatépítésben. A püspök úgy vélte: "egy kicsit jobban testvérekké válhatunk a látogatás által". 

AktuálisCsíksomlyó