2024.04.20, Szombat
Minden létező melegrekord megdőlt júliusban
Járókelők serpenyőkkel védik magukat a naptól a hőség által sújtott Frankfurtban 2019 július 25-én. - fotó:  Arne Dedert / Picture Alliance via Getty Images

Minden létező melegrekord megdőlt júliusban

index.hu

2019.08.05. 18:52

Júliusban több országban is megdőltek az abszolút melegrekordok, Svédország északi részén például 34,8 Celsius-fokot mértek, de Európa többi részén is sorra dőltek meg a melegrekordok. Párizsban például 42,6 fokot mértek, és Hollandia történetében is mérföldkő volt a július, ugyanis először mértek többet az országban mint 40 fok. 

Hirdetés

Az előzetes várakozások szerint valóban július lett a valaha volt legforróbb hónap - erősítette meg az AFP a hírt, amit néhány napja már mindenki sejtett. 

A feljegyzések 1880-as kezdete óta ez a július lett a legmelegebb hónap a Földön úgy, hogy már júniusban is sorra dőltek a melegrekordok. Az eddigi legmelegebb július 3 éve, 2016-ban volt, akkor a globális középhőmérséklet 0,87 Celsius-fokkal haladta meg a 20. század átlagát, a 15,8 fokot. Most ezt is sikerült egy kicsivel megdönteni, mondta Jean-Noel Thepaut, a Kopernikusz Klímaváltozás-figyelő Szolgálat vezetője.  A légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó intézet adatai szerint júliusban 0,04 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az előző legmagasabb, 2016-ban mért júliusi átlaghőmérsékletet, ám abban az évben erős volt az El Nino-hatás.

 

 

Aktuálismelegrekord