2024.04.23, Kedd
Negyven méteres bárkákról emelik be az új Tisza-híd elemeit
Fotó: Hódút Kft.

Negyven méteres bárkákról emelik be az új Tisza-híd elemeit

magyarepitok.hu

2019.08.30. 07:03

A 280 méteres hídnál 200 tonnás darukkal dolgozik a Hódút, melynek munkájával teljessé válik a Tisza-tó körüli kerékpárút.

Hirdetés

Az első mederelem beúsztatásával látványos szakaszához ért a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút megvalósítása – adta hírül a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A Hódút Kft. kivitelezésében 6,5 kilométeres szakasz épül a 33-as főút mentén, általa teljesen körbekerékpározhatóvá válik a Tisza-tó. A körút teljes hossza a mostani fejlesztéssel 65 kilométeres lesz.

A 33-as főút Tisza-tó felett futó szakasza - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A parton szerelik össze az acélszerkezetet

A befejező projekt különlegességét az adja, hogy a Tisza folyó, az Eger és Szomorka patakok, valamint az öblítőcsatorna kerékpáros áthidalását is meg kell oldani. A kivitelezés összetettsége miatt az elsőként kivitelezett műtárgy a 280 méter hosszú, Tisza feletti kerékpáros híd lesz. A 33-as főút Tisza-hídja mellé egy konzolos tartószerkezeten nyugvó átkelőt építenek.

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Hódút Kft.

A 350 tonnás acélszerkezet előszerelése jelenleg is folyik a Tisza parton kialakított szerelőtéren, a mederhíd elemek vízi úton bejuttatva kerülnek a helyükre, az elsőt csütörtökön, augusztus 29-én emelik a helyére.


Jövő májusban zárul a projekt

A hídelemek beúsztatása két 40 méteres bárka segítségével történik, amelyekre egyenként telepített, 200 tonna teherbírású autódaruk emelik párhuzamosan a szerkezet elemeit a már elkészített alépítményekre. A Tisza kerékpáros híd acélszerkezete várhatóan 2019. november végére nyeri el végleges alakját.

Tavaly júliusban tartották az alapkőletételt - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A további három hídszerkezet (Eger és Szomorka patakok hídjai, illetve az öblítőcsatorna műtárgya) mellett két támfal és vasúti keresztezések megvalósítására is sor kerül a projektben. Ezek kivitelezése párhuzamosan, jelenleg is folyik. A kivitelezés várhatóan 2020 májusában fejeződik be.​

Galéria

AktuáliskerékpárútTisza-tóHódút Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.hídépítés