2024.04.26, Péntek
Szurikátakölykök születtek a Jászberényi Állatkertben

Szurikátakölykök születtek a Jászberényi Állatkertben

Jászberényi Állat- és Növénykert

2019.08.05. 16:24

A látogatók kis kedvencei, a szurikáták igencsak elfoglaltak mostanság. A föld alatti járatokban nagy a sürgés-forgás, az őrszem a szokásosnál is feszültebben figyeli, kell-e félni valamitől? 

Hirdetés

Júniusban még nagy pocakkal láthatták a leendő anyukát, az elmúlt hetekben azonban a csapat megváltozott viselkedése is feltűnő volt. Az örömteli hírek viszont még várattak magukra. A családalapítás ugyanis igencsak titokzatos esemény a szurikátáknál, hiszen kölykeiket a felszín alá ásott üregeikben hozzák világra. Az izgatott várakozás július elején végre kifizetődött: először csak egy, kisvártatva pedig a második szurikátakölyök is kimerészkedett föld alatti otthonuk biztonságos rejtekéből. Az immár háromhetes apróságok napról-napra bátrabbak, egyre többet lehet őket látni. Ugyan még esetlenek kissé, és előfordul, hogy egy rossz lépés után bukfencezve esnek vissza a meredek falú üregbe, ám családjuk féltő gonddal óvja őket.

A Jászberényi Állatkertbe 2018. október 25-én érkezett az új szurikáta csapat. A téli összeszoktatást követően a tarajos süllel közös kifutó 4 hímmel és 2 nősténnyel gazdagodott. A jelenlegi alom az első, a kölykök 10-11 hét vemhesség után jönnek világra. Az újszülöttek fejletlenek, fülnyílásuk zárt, szemük csukott. Körülbelül háromhetesen hagyják el először az üregrendszert, szüleik 7-9 hétig szoptatják őket.

AktuálisJászberényi Állat- és NövénykertSzurikáta