2024.03.29, Péntek
A vörösterror áldozatainak állít emléket új kötetével a Szolnoki Törvényszék
A kép illusztráció - tarsadalominformatika.elte.hu

A vörösterror áldozatainak állít emléket új kötetével a Szolnoki Törvényszék

mti

2019.09.16. 13:46

A kötet a Tanácsköztársaság idején létrejött forradalmi törvényszékek szomorú történetével foglalkozik, hiszen azok megjelenése egyet jelentett a rendes bíráskodás felszámolásával.

Hirdetés

A vörösterror áldozatainak állít emléket új kötetével - száz évvel ezelőtti tragikus események kerek évfordulóján - a Szolnoki Törvényszék - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Szolnokon.

Handó Tünde A Szolnoki Törvényszék története 1919 című könyv bemutatóján elmondta, hétköznapi, egyszerű emberek kerültek a "történelem viharába" és lettek ártatlan áldozatai "egy-egy felfordulásnak". Szolnok a "hadak útjává vált", kétséges volt, hogy magyar város lehet-e a jövőben, terror, indulat, gyűlölet volt az utcákon - fogalmazott.
Szólt arról, hogy a könyv megjelenését az OBH a Ráth György Bírósági történelem és hagyományápolás elnevezésű pályázatával támogatta.

Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy a könyvben a Tanácsköztársaság 133 napos ámokfutását vették "górcső alá". Mint mondta: ebben az időszakban jogképzetlen, laikus emberekből álló forradalmi törvényszékek ítélkeztek, így volt ez Szolnokon is. A kötet e korszak bírósági emlékeit gyűjti csokorba - közölte.

AktuálisSzolnoki Törvényszékvörösterror