2024.04.20, Szombat
Az egyik legmagyarabb étel, a gulyás háromnapos ünnepe zajlott Szolnokon

Az egyik legmagyarabb étel, a gulyás háromnapos ünnepe zajlott Szolnokon

Szolnok

2019.09.09. 15:57

Tízezrek látogattak ki a Tiszaligetbe, hogy elkészítsék a számtalan gulyásfajta egyikét vagy hogy éppen egy jót egyenek belőle, de alkalmas volt a nap arra is,hogy megismerkedjenek a számos külföldi delegáció saját hagyományos ételeinek egyikével.

Hirdetés

A fesztiválon ezúttal Lengyel Nemzeti Felolvasást is tartottak, melyen Sienkiewicz A törzsfő c. novellájából olvastak fel részleteket lengyel, illetve magyar nyelven. A kezdeményezéshez Szalay Ferenc polgármester is csatlakozott.

Szolnok önkormányzatának testvérvárosai közül idén Nagybánya (Erdély/Partium), Bielsko Biala (lengyel) Rakvere (észt), Rihiimaki (Finn) és Reutlingen (német) képviseltette magát a fesztiválon. Megkóstolhatták a lengyel bigos nevű, káposztából készült ételt vagy éppen a finnek egyik italát, a Koskenkorvát.

A rendezvény külföldi díszvendége Oroszország volt. Valerij Viktorovics Platonov, az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetségének tanácsosa, a budapesti Orosz Kulturális Központ igazgatója ékes magyarsággal köszöntötte - mások mellett a rendezvény megnyitóján a fesztiválra érkezőket. Az orosz vendégek igencsak kitettek magukért, hiszen Alexander Kubrikov személyében egy moszkvai sztárszakács érkezett Szolnokra, ő készítette az orosz nemzeti ételeket, köztük a saslikot. Népszerű volt a pirozski és a különböző italok: a nyírfalé, a kvasz, a morsz, a Zsiguli sör is. Valerij Viktorovics Platonov, az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetségének tanácsosa, a budapesti Orosz Kulturális Központ igazgatója ékes magyarsággal köszöntötte a rendezvény megnyitóján a vendégeket.

Az ínycsiklandó gulyások mellett erdélyi juhtúrós puliszkát is lehetett kóstolni, a roma ízeket pedig pacalpörkölt, malactartó és rántott saláta is megidézte.

A gasztro élményen túl a fesztivál ezúttal is számos programot kínált, így újra egy egész napos színes rendezvényben lehetett része a kilátogatóknak.

Galéria

AktuálisSzolnoki Gulyásfesztivál