2024.04.18, Csütörtök
Tanuszodát adtak át Abádszalókon
F. Kovács Sándor facebook

Tanuszodát adtak át Abádszalókon

mti

2019.10.13. 11:40

Az abádszalóki létesítmény tanuszodából, valamint egy 6 pályás, 25 méteres medencéből áll, ahol a már úszni tudók képezhetik magukat tovább.

Hirdetés

Átadták az Abádszalóki Tiszavirág Tanuszodát kedden, a létesítmény 460 millió forintból, teljes egészében állami beruházás keretében épült, fenntartója a Nemzeti Sportközpontok.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára az eseményen azt mondta: mindig nagy öröm, ha egy sportlétesítményt adhatnak át, különösen, ha az épületre már nagyon sokan, nagyon régóta vártak. Az országban folyamatosan épülnek és újulnak meg sportlétesítmények, s egy uszoda átadása jelentős beruházás egy település életében.
Csodálatos eredményeket ér el folyamatosan a magyar úszósport, éppen ezért szükség van a minőségi utánpótlás-nevelésre, de még inkább arra, hogy a Minden gyermek tanuljon meg úszni program a lehető legtartalmasabban valósuljon meg.

Szabó Tünde hozzátette: a felgyorsult digitális világban az úszás az egyik legegészségesebb sportág, hiszen a minőségi testedzés mellett egy gyermeknek fegyelmet tanít, javítja a testtartást és fejleszti a keringési rendszert.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy egy uszoda nem csupán egy sportcentrum, hanem az egészség központja és közösségi tér is egyben.

Egy egészséges társadalom alapja a mindennapi testmozgás szeretete, hiszen nem létezik jobb egészségmegőrzés az aktív életnél, a sportos mindennapoknál - közölte, hozzátéve: mindez könnyebben valósul meg, ha ehhez megfelelő infrastrukturális háttér áll rendelkezésre, mint ahogy Abádszalókon is. Az uszodában lehetőség van az iskolai keretek közötti szervezett úszásoktatásra, a létesítmény nyitva áll nemcsak a város, hanem vonzáskörzetének lakosai előtt is.


F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: sokan tettek a beruházás megvalósításáért a kormány, a megyei vezetők és az abádszalókiak részéről is.
Megjegyezte, a Tisza-tó melletti települések - köztük Abádszalók - különleges helyek, hiszen az ottani gyerekek a vízparton élnek, de a víz veszélyt is jelent. Az abádszalóki iskolában végző gyerekek azonban megtanulnak úszni, mindenki "vízbiztos lesz", bármikor mehet úszni a Tiszára.

 

Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere avatóbeszédében történelmi pillanatnak nevezte a tanuszoda átadását. A létesítmény mostantól teljes kapacitással, egész évben, jó kihasználtsággal fog működni hosszú távon.
A polgármester azt mondta, "az általános műveltség része" kell, hogy legyen az úszni tudás, mint ahogyan az is, hogy valaki tudjon kerékpározni és beszéljen idegen nyelvet.
Kitért arra, a térségben az úszásoktatás eddig nehézséget okozott, sehol nem volt alkalmas hely arra, hogy rossz időjárás esetén is oktathassanak.
 

AktuálisAbádszalók Abádszalóki Tiszavirág Tanuszoda