2020.07.14, Kedd

Hirdetés

A kezdő mérnökök 45%-a szerint biztos jövőt jelent a szakmájuk

A kezdő mérnökök 45%-a szerint biztos jövőt jelent a szakmájuk

CLAAS Hungária Kft.

2019.12.14. 12:27

Fiatalokat kérdezett karrierlehetőségeikről a törökszentmiklósi CLAAS gyár.

Hirdetés

A megkérdezettek 63%-a már kisgyermekkorában eldöntötte, hogy mérnök szeretne lenni, derül ki a CLAAS Hungária Kft. által készített felmérésből. Minden ötödik kitöltő azt várta a foglalkozásától, hogy kézzelfogható eredménye legyen munkájának, illetve új dolgokat alkothasson. A kitöltők harmada saját vállalkozást szeretne indítani. Ugyanakkor akik beosztottként gondolkodnak, azok 27%-a azonos fizetés esetén vidéki nagy multicéget választana a fővárosi cégekkel szemben.

A CLAAS Hungária Kft. országos felmérés keretében vizsgálta a Z generációs fiatal mérnökök karrierválasztási szokásait és igényeit. A szakma kiválasztása során a legjellemzőbb a céltudatos, már gyerekkorban eldöntött pályaválasztás, de emellett a baráti és szülői tanácsok is befolyásoló tényezők, a válaszadók közel 10%-a azonban egyszerűen csak szerette volna megtapasztalni, hogy mit is adhat számukra a mérnök szakma.

 

Hol tájékozódnak a fiatalok?

A felmérés megmutatta, hogy legtöbben az álláshirdető portálokról tájékozódnak új álláslehetőség iránt. A válaszadók 44%-a azonban főként a social media felületeket részesíti előnyben, s ezeken keres lehetőségeket. Az emberi kapcsolatok azonban továbbra sem elhanyagolhatók, hiszen az ismerősök ajánlása 40%-ot ért el a válaszok rangsorában. Minden második válaszadó számára fontos volt, hogy munkájuk izgalmas projekteket és kihívásokat is tartalmazzon, derült ki a felmérés egyik kérdéséből. A biztos megélhetés, mint választási szempont csupán 9%-uknál jelent meg első helyen.

 

Fontos a munka és magánélet egyensúlya

A megkérdezettek 31%-ának az volt a legfontosabb egy munkahely kiválasztásakor, hogy legyenek fejlődési, előrelépési lehetőségeik, a karrierút pedig már az elején jól látható legyen. A munka és magánélet egyensúlya minden ötödik válaszadó számára elsődleges szempontként jelent meg, de a lokáció és a fizetés is fontos tényező egy-egy munkahely kiválasztásánál. A válaszadók közel háromnegyede városi, községi lakóhellyel rendelkezik, 11%-uk a fővárosban, 16%-uk pedig valamelyik megyeszékhelyen él.

 

A CLAAS Hungária Kft.-ről

A CLAAS Hungária Kft. mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozik. A cég számára nagyon fontos, hogy mérnökeik nap mint nap olyan fejlesztéseken dolgozzanak a vidéki városban, Törökszentmiklóson, amelyek az egész hazai mezőgazdaságot képesek fellendíteni. A CLAAS nagy hangsúlyt fektet a Z generáció felé történő kommunikációjára, - melyet a hazai szakma is díjazott, s októberben HRKomm Award díjjal ismert el - több platformon is igyekszik párbeszédet kialakítani a hallgatókkal és a fiatal mérnökökkel.

 

Magyarországon a 2019-es általános felvételin 78 900-an jutottak be valamilyen felsőoktatási intézménybe. Az Oktatási Hivatal adatai alapján idén az alap- és osztatlan szakok közül a mérnökinformatikus képzésre kerültek be a legtöbben, ahol összesen 2069-en kezdhették meg a tanulmányaikat, hasonlóan magas szám volt a gépészmérnökök és villamosmérnökök esetében is, ahol a felvettek száma 1462 és 1073 fő volt. A gépészmérnöki alapszak az előkelő 6. helyen szerepel a top 10-es szakma listában 2019-ben.

AktuálisCLAAS Hungária Kft.Törökszentmiklós