2024.04.24, Szerda
Csináld magad ajándéktippek a karácsony előtti finisre

Csináld magad ajándéktippek a karácsony előtti finisre

2019.12.19. 15:38

Az év legcsodásabb időszakában hajlamosak vagyunk bevásárlóközpontokban és hipermarketekben eszeveszetten rohangálni, pedig az igazán egyedi ajándékokat saját kezűleg is el tudjuk készíteni, ráadásul sokan örülnek a személyre szabott meglepetéseknek.

Hirdetés

Ennek ellenére mégsem találhatunk belőlük túl sokat a karácsonyfák alatt: a Jófogás november végi online felméréséből kiderült, hogy a 11 000 megkérdezett internetező csupán 3%-a készül „csináld magad” karácsonyi ajándékokkal.

Ha idén inkább kihagynád a boltok kígyózó sorait az ünnepi vásárlási roham finisében, és helyette kedvet kaptál egy kis kreatív alkotáshoz, íme 3 „csináld magad” ötlet a Jófogástól, amiket akár percek alatt el tudsz készíteni szeretteidnek. És a kézműves ajándékokkal nem utolsósorban újra felhasználhatsz bizonyos háztáji hozzávalókat és kellékeket, így pedig még a környezetet is óvhatod.

 

Mesés hógömb – hogy biztosan fehér legyen a karácsony

Alaposan tisztítsunk meg egy közepes méretű befőttesüveget, majd egy kevés epoxigyantával rögzítsük a fedő belső részére a hógömb díszét, ami lehet saját készítésű, pici karácsonyfa, rénszarvas vagy akár hóember is. Töltsük meg desztillált vízzel a befőttesüveget, majd adjunk hozzá egy apró csepp glicerint, ami a csillámpor, avagy hópelyhek gyönyörű áramlásáért, táncolásáért felel. Ezt követően szórjuk bele a folyadékba a havazás hatását keltő fehér glittereket, helyezzük bele a figurát és csavarjuk rá szorosan a tetejét. Nem marad már hátra: rázzuk fel, és élvezzük a havazást!

Kézműves potpourri – az emlékezetes ünnepi illatokért

Potpourrit alkotni is szinte gyerekjáték, ráadásul a belőle áradó illatszimfónia az egyik legnagyobb hangulatfelelőse lehet a családdal és a barátokkal töltött ünnepi eseményeknek. Nem kell más hozzá, csak egy üvegből készült fűszertartó, amibe 2 db szárított fahéjrudat, 10-15 szem aszalt áfonyát, néhány narancs- és citromhéjat és 2 kisebb fenyőszálat helyezünk, de ízlés szerint akár csillagánizst is szórhatunk közéjük. Az illatcsomagunkat még ünnepibbé tehetjük, ha a fűszertartó dobozra egy színes masnit kötünk zsinórból, esetleg fagömbbel, örökzölddel vagy téli virággal is díszíthetjük.

Memóriajáték családi fényképekből – ki emlékszik a rokonaira?

Egy vidám társasjátékkal nem lehet mellé lőni, főleg, ha a memóriakártyákat a legviccesebb családi fotóinkkal dobjuk fel. Ehhez sem hozzá túl sok eszköz, csupán 2 db A4-es kartonpapír, a hátoldalak színesítéséhez 2 db egyszínű vagy hasonló mintájú papír, kb. 6x6 cm méretűre vágott fotók, olló, egy

kevés ragasztó és a tároláshoz papírdoboz. Érdemes minél több fotót összegyűjtenünk, hogy még nagyobb fejtörést okozzon a játék.

Ráadás csomagolási trükkök egy valóban zöld karácsonyért

Figyeljünk arra, hogy kiváltsuk a hagyományos értelemben vett, egyszer használatos papír és műanyag csomagolóanyagokat! Számtalan szuper alternatíva közül választhatunk karácsonykor is: beszerezhetünk gyönyörű, 100%-ban újrahasznosított csomagolópapírokat, de egy többször is használható papírtáska is tökéletes választás lehet. Az is kiváló trükk, ha a kisebb méretű ajándékokat a nagyobbakba „csomagoljuk”. Érdemes továbbá például már nem használt cipősdobozt, újságpapírt vagy képregényt is felhasználni, a ragasztó- és műanyagszalagot pedig mellőzni.

Aktuáliskarácsonyi ajándék