2024.03.19, Kedd
A tökéletes farsangi fánk titka

A tökéletes farsangi fánk titka

2020.01.31. 16:36

A tökéletes farsangi fánk receptjének kulcsa a sok tojás, a szobahőmérsékletű hozzávalók és egy profi robotgép, ha nem igazán szeretünk kézzel dagasztani.

Hirdetés

Amint van egy jó alapreceptünk, azt már kedvünkre variálhatjuk. Az igazi farsangi fánk szalagos, a tésztája pedig légiesen puha, könnyű és bő zsiradékban sül. „A fánk a farsangi időszak legjellegzetesebb édessége, aminek elkészítéséhez egy jó robotgéppel a kezdő háziasszonyok is bátran nekiláthatnak. Sőt még a kenyérsütő gépet is bevethetik” – mondta el Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

 

A klasszikus, szalagos fánk titka

Nem elég a jó recept, a tökéletes fánk elkészítéséhez a megfelelő technika is elengedhetetlen. A tésztáját kétszer kell dagasztani és keleszteni is. Az első dagasztás akkor történik, mikor minden hozzávalót összekevertünk. „A robotgép gyúrópálcájával könnyedén elvégezhető ez a művelet. A Sencor kínálatában megtalálható robotgépek mindegyike rendelkezik dagasztószárral, a sebességszabályozó gombnak köszönhetően pedig először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozatot használva a fánktészta biztosan megfelelő állagú lesz”– javasolja Lucza András.

 

A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falára és hólyagos. Fontos az alapos dagasztás, mert különben nagyon kemény marad. Az első dagasztást az első kelesztés követi: meleg helyen konyharuhával vagy fóliával letakart tálban. A lényeg, hogy a tésztának duplájára kell nőnie. A megkelt tésztát ezután kézzel is át kell gyúrni, hogy ne legyen levegős. Miután kiszaggattuk, ismét pihentetni kell, ez a második kelesztés. Addig kell várni, míg láthatóan megnőnek a formázott fánkkorongok. A tésztát mindig nagyon óvatosan kell az olajba helyezni és a legjobb, ha először fedő alatt sütjük, majd ezután fordítjuk meg.

 

Tölthetjük lekvárral, vaníliakrémmel, csokival, megszórhatjuk porcukorral, színes drazséval. Van, aki egy kis rumot/rumaromát sem sajnál a tésztájából. A klasszikus viszont továbbra is a középen baracklekváros, porcukros változat.

 

Nem csak a hagyományos, a csöröge és túrófánk is népszerű ilyenkor

A csörögefánk a nevét onnan kapta, hogy a bő olajban való sütés közben jellegzetes zörgő hangot ad ki. Ez annak köszönhető, hogy nagyon vékony a tészta, így gyorsan átsül. Elkészítése valamivel egyszerűbb, mint a hagyományos farsangi fánké, de dagasztásra itt is szükség van, amit a robotgép keverőkarjával könnyedén elvégezhetünk.

 

A túrófánk a legegyszerűbb fánk, amit kézzel vagy konyhai robotgéppel is egyszerűen összekeverhetünk. A bő olajban sütést is megspórolhatjuk, ha sütőben készítjük, ez a fánk nem veszít értékéből így sem. „Aki szereti a túrót és egy egyszerű receptet keres, annak a túrófánk tökéletes választás lesz” – összegez a Sencor termékmenedzsere.

Aktuálisfarsangi fánk