2020.03.31, Kedd

Hirdetés

Nitrogénművek: nem lesz hiány műtrágyából
A kép illusztráció - pixabay.com

Nitrogénművek: nem lesz hiány műtrágyából

mti

2020.03.19. 15:24

A Bige Holding szolnoki gyára is folyamatosan termel foszfor és kálium tartalmú műtrágyákat.

Hirdetés

Nem kell tartani műtrágyahiánytól, mivel a járványügyi helyzet és a különböző híresztelések ellenére stabil a piac - közölte a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Rácz Zoltán a társaság közleményében kifejtette, hogy a műtrágyagyártásban semmilyen kockázat nincsen, a járványügyi előírásokat a cégnél is életbe léptették. A szezonális munkálataikat végző gazdálkodóknál is nyugalmat tapasztalnak, fennakadásokra a mezőgazdasági termelésben sem kell tartani - tette hozzá.     

Kiemelte, hogy keresleti piac van, az árakban nagy elmozdulás nincs, az idei tavaszi műtrágya szezon árgörbéje egyelőre a megszokott szezonalitást mutatja. Ilyenkor a későn vásárlók a logisztikai kihívásokból adódóan általában magasabb árakkal találkoznak, de ez inkább az exportpiacokon jelentkezhet.     

Az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége, amelynek a Nitrogénművek is tagja, kérte az Európai Bizottság illetékeseitől a határokon átmenő műtrágya és egyéb mezőgazdasági input anyagok szállításának zavartalanságát - jegyezte meg.     

Kitért arra is, hogy a pétfürdői gyáruk teljes kapacitással működik. A napi Pétisó termelési kapacitás nagyságrendje 5000 tonna, ez Európa legnagyobb CAN műtrágya (27 százalékban nitrogént tartalmazó Pétisó) kapacitását jelenti, amely lefedi a belföldi piaci igényeket. A jelenlegi helyzetben kiemelkedik ennek jelentősége.

Aktuálisműtrágya