2024.04.20, Szombat
Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése
A kép illusztráció - pixabay.com

Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

mti, Kötivizig

2020.04.26. 14:39

A várható aszályos időszakra készülve a magasabb, 735 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszintre duzzasztották a tározót.

Hirdetés

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a normál, 725 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszinthez képest többletként tízmillió köbméter jó minőségű vizet tározott be a Tisza-tóba annak érdekében, hogy a várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudja elégíteni. A plusz vízmennyiség nemcsak a vízkészlet-gazdálkodásban teremt biztonságot, hanem kedvezőbb feltételeket nyújt a tó élővilága és a turizmus számára is. 

A Tisza-tó idei tavaszi feltöltése két lépcsőben zajlott. Az elsőben - március 22-től április 5-ig - a vízszintet a Kisköre-felső vízmércén mért 620 centiméterről 690-re emelte az üzemeltető. A második - április 6-22. közötti - szakaszban pedig a tározót a magasabb nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba duzzasztotta.     

A vízszintemeléssel párhuzamosan kinyitották a szabályozó műtárgyakat, így alacsony lebegőanyag-tartalmú vízzel öblítették át a Tisza-tavat.

AktuálisTisza-tóKötivizig