2020.06.07, Vasárnap

Hirdetés

Fókuszban a gyalogosok védelme
police.hu

Fókuszban a gyalogosok védelme

police.hu

2020.05.12. 13:21

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2020. május 12-14. között meghirdette a Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési akciót azzal a céllal, hogy a gyalogosok - mint védtelen közlekedők - biztonságára helyezze a hangsúlyt.

Hirdetés

Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani több kijelölt gyalogos átkelőhelynél a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén lévő valamennyi Rendőrkapitányság kiválasztott egy közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú kijelölt gyalogos átkelőhelyet, melynek közvetlen környezetében fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. Az akció kiterjed mind a gyalogosok, mind az átkelőhelyet megközelítő járművezetők közlekedésének ellenőrzésére.

A Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a gyalogosok biztonságának javítása a rendőrség fókuszában áll. A gyalogosok sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét.  Másik jellemző probléma, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem adva a járművezetőknek a megállásra. Különösen védettnek számítanak a gyermekek és az időskorúak. A kijelölt gyalogos átkelőhelyeket a járművezetők fokozott óvatossággal közelítsék meg, körültekintően mérjék fel a helyszínt, és biztosítsanak áthaladási elsőbbséget! Azok a kerékpárosok, akik áthaladás közben nem szállnak le biciklijükről, szabálysértést követnek el.

 

AktuálisZebra tervJász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság