2024.04.20, Szombat
Komoly fejlesztések jöhetnek Szolnokon
Szalay Ferenc facebook, kormanyhivatal.hu

Komoly fejlesztések jöhetnek Szolnokon

kormanyhivatal.hu

2020.07.24. 09:57

Fontos szerepet játszhat Jász-Nagykun-Szolnok megye és a megyeszékhely is a kialakuló északkelet-magyarországi gazdasági régióban. A terv részleteiről az innovációs és technológiai minisztérium vezetői beszéltek csütörtökön, a Szolnoki Vállalkozói Fórumon, ahol a tárcavezető a gazdaságvédelmi akciótervet is bemutatta.

Hirdetés

Palkovics László elmondta, öt fázisban valósul meg a gazdaságvédelmi akcióterv 2022-ig. Munkahelymegőrzésre 400 milliárd forintot fordít a kormány, munkahelyteremtésre 900 milliárdot. A kiemelt ágazatok támogatására 2564 milliárd jut, amellyel a turizmust, egészségipart, közlekedést, élelmiszeripart és mezőgazdaságot, film- és dizájnipart stabilizálná a kormány. A vállalkozások 2416 milliárdos kedvezményes hitelt kapnak, a családoknak és nyugdíjasoknak 235 milliárd forintnyi támogatás jut az akciótervben– ismertette a miniszter.

 

Kiemelte, a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályai, osztályai fennakadás nélkül elbírálták a csökkentett munkaidős foglalkoztatásra irányuló kérelmeket. Elmondta azt is, a munkahelyteremtő bértámogatásra minden vállalattípus pályázott, a támogatás a kis- és közepes vállalkozások körében bizonyult a legvonzóbbnak.

Biztonságos, nyugodt, bizakodó országokat keresnek most a befektetők; ez a magyar gazdaság esélyeit javítja – mondta a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László kiemelte, hogy a magyar exportpiacon magasak a megtakarítások, ezért a kormány kiemelten támogatja a területet. Hozzátette, Európán belül Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség, ami szintén versenyelőny.

 

A hagyományos fejlesztési rendszereken túlmutató program indul – hangsúlyozta Nagy Balázs, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár – ugyanis a Kreatív Régiók elképzelésébe a határon túli magyar területeket is bevonják. – Jász-Nagykun-Szolnok megye a nyugati része annak az Erdélyig tartó fejlesztési területnek, amely ernyőprojekteket valósít meg. Ezt tematikus munkacsoportok fogják segíteni, ezeknek lesznek részei a megyei jogú városok – mondta Nagy Balázs.

A fejlesztés különösen fontos ágazatai a jármű- és gépipar, a feldolgozóipar, vegyipar, a kutatás és fejlesztés, egészségipar, az informatika, turisztika, és a szolgáltató szektor lesznek – sorolta. Szolnok a híd szerepét töltheti be ebben, a város így elsősorban a versenyképességet, gondoskodó jelleget erősíti. Az előzetes tervekben szerepel vasúti rendező pályaudvar és intermodális csomópont kialakítása, új Tisza-híd, és a Tisza hajózhatóvá tétele is – mondta a helyettes államtitkár.

 
AktuálisGazdaságvédelmi Akcióterv