2024.04.18, Csütörtök
Erős parlagfűszezon közeleg
A kép illusztráció - pixabay.com

Erős parlagfűszezon közeleg

kormanyhivatal.hu

2020.08.13. 07:40

Csúszik, de idén sem marad el a parlagfűszezon, és bár a fertőzött területek nem nagyobbak a korábbi évekhez képest, mégis több pollen várható a magasabb növények miatt.

Hirdetés

Tíz-tizenöt nappal késik 2020-ban a parlagfű pollenszórásának idénye, így augusztus 20-a környékén várható a pollenszórási csúcs. Az időjárástól függően kisebb enyhülés lehet, de a magas parlagfű virágpor-mennyiség szeptember közepéig megmarad.

Noha a parlagfűvel borított területek mérete nem nőtt tavalyhoz képest, a csapadékos június-július kedvezett a gyomnövények növekedésének. Így méretük két-háromszorosa az ilyenkor szokásosnak, emiatt ennyiszer több virágot és virágport bocsátanak ki. A virágzást is épp az esős időjárás késlelteti.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében eltérő a különböző tájegységek fertőzöttsége, ám szeles időben bármelyik területre eljutnak a gyomnövény allergén pollenjei. Érzékelhető parlagfű pollennyomás-csökkenés szeptember második felétől várható, a virágporszemek az első fagyokig jelen lehetnek a levegőben.

Elindult a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) naponta frissülő, térképes parlagfűpollen-riasztási rendszere (PPRR), amelynek előrejelzése segíti az allergiások felkészülését a  szezonra. Idén a napi előrejelzés mellett már óránként is elérhető a virágpor-koncentráció kijelzése területi szinten.

Továbbra is elérhető az NNK pollennaptára, ahol az aktuálisan levegőben lévő pollenekről adnak tájékoztatást.

Aktuálisparlagfű