2020.09.25, Péntek

Hirdetés

Fókuszban a civil szféra aktualitásai
szolnok.hu

Fókuszban a civil szféra aktualitásai

szolnok.hu

2020.09.15. 13:57

Szolnok volt az egyik keddi állomása a „CIVIL INFO – NEA 2021” című országos tájékoztató rendezvénynek, amelyet a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága munkatársai tartottak a városháza dísztermében. A programot a XI. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Konferencia követte.

Hirdetés

Egy társadalom érettségét jelzi, hogy milyen a kapcsolata a civil szervezetekkel. Megyénk, illetve városunk ilyen szempontból is jó helyzetben van, mivel számos civil szervezet működik, és legtöbbje komoly civil kezdeményezéseket karol fel. – mondta megnyitójában Fejér Andor alpolgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat anyagi és szakmai támogatást is nyújt számukra.

Borbás Zoltán a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében elhangzott: Szolnokon 539 civil szervezet működik, míg a megyében közel kétezer. Közülük is kiemelkednek azok, amelyek valamely stratégiai fontosságú területen működnek, mint az oktatás, egészségügy, természetvédelem, közbiztonság vagy éppen a szociális terület.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkára civil területet érintő aktualitásokról szólva elmondta, a Falusi Civil Alap létrehozásával újabb forrásokhoz juthatnak a civil szervezetek. A NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) 165 millió forint értékben támogat mintegy 180 civil szervezetet a megyében ebben az évben.

Kiemelte: a Nemzeti Együttműködési Alapban idén 7,7 milliárd pályázati forrás van, ez az összeg 2021-ben 9,3 milliárd, míg 2022-ben 10,5 milliárd forintra emelkedik.

Dr. Kecskés Péter, Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020. évi pályázatainak, valamint a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat tapasztalatairól, illetve a civil területet érintő jogszabályi változásokról tartott tájékoztatót, majd dr. Kisida Tamás jogi referens a civil szervezetek helyzetét ismertette a legújabb statisztikai adatok tükrében.

Furka Ágnes Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya osztályvezetője a NEA 2020. évi normatív, illetve a 2021. évi összevont és egyszerűsített pályázatairól beszélt a jelenlévőknek.

A rendezvényt követően tartották a XI. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Konferenciát, ahol Györfi Mihály alpolgármester a város civil támogatásának rendszeréről tájékoztatott. Mészáros Ágota, a Contact MKSZ elnökhelyettese a NIR felületet és az azon való regisztrációt mutatta be, végül dr. Molnár Beáta, a Contact MKSZ elnöke Képzések változása a civilek életében 2020. szeptember 1-jét követően címmel tartott előadást.

AktuálisCIVIL INFO – NEA 2021