2024.04.20, Szombat
Százhuszonhét tonna búzát adtak a jászkunsági gazdák a Magyarok Kenyere programhoz
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormánáyhivatal

Százhuszonhét tonna búzát adtak a jászkunsági gazdák a Magyarok Kenyere programhoz

kormanyhivatal.hu

2020.10.13. 07:42

Idén is sok Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazda tett felajánlást a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programban, ezzel százhuszonhét tonnával növelték a Kárpát-medencei rászoruló magyar családokhoz jutó búzaadományt – hangzott el a program térségi adományozási rendezvényén.

Hirdetés

Százhuszonhét tonna búzát ajánlott fel hatszázharminckilenc Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazda a Magyarok Kenyere 2020-as kezdeményezéséhez – jelentette be a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke szerdán, Törökszentmiklóson. Jakab István elmondta, a tíz éve indult programban a kezdeti 10 tonnás búzafelajánlásnak idén – a pandémia és a kedvezőtlen időjárás ellenére – több mint százszorosa, összesen 1100 tonna jött össze. Közölte: idén országszerte hatezerháromszáz gazdától érkezett felajánlás. Kifejtette, a program túllépett az országon, mára a szakmai és gazdasági kapcsolatok elmélyítése határokon túl is megvalósult; vetőmagot, technológiát, tudást viszünk a határon túli magyar helyekre. – A nemzetegyesítés megtörtént. A legnehezebb helyzetben lévő magyar településeken sem fordult elő, hogy ne jutott volna oda a búzaadományból – fogalmazott a MAGOSZ elnöke.

Szellemi erőt, a magyarság nemzet tartását jelenti a gabonagyűjtés – hangoztatta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei vezetője, aki azt mondta: tartozunk a jótékonysági akcióval a társadalomnak és a nemzetnek is.

- A búza, a kenyér az élet szinonimája, amelyhez bennünket, magyarokat, különleges viszony fűz. Ahogy kenyerünk különleges, úgy a Magyarok Kenyere program is hungarikumnak mondható, hiszen Európa-szerte egyedülálló a kezdeményezés – mondta a megyei kormánymegbízott. Dr. Berkó Attila hozzátette: ugyanígy egyedülálló az az összefogás, ami az adományozók és a felajánlottak között van. - 2020. nem csak a járvány miatt különleges év; Trianon centenáriumán fontos üzenet, hogy noha a magyarokat elszakították egymástól, mégis összetartunk, és segítjük egymást – emlékeztetett a kormánymegbízott.

 

Szolidaritásról, felelősségvállalásról tesznek évről-évre bizonyságot a gazdák, hogy élelmiszerrel látják el Magyarországot – mondta a Megyei Közgyűlés elnöke. Hubai Imre figyelmeztetett, akkor biztosítható az ország élelmiszerbősége, ha a rászorulókhoz is jut elég élelem. Jász-Nagykun-Szolnok megye minden évben erőt tud mutatni, hiszen rengeteg búza érkezik innen, a MAGOSZ felvállalja a gyűjtést, a NAK pedig segít az osztásban – jelezte a Közgyűlés elnöke.

A programban összegyűlt gabonát a jászberényi Szatmári Malom Kft.-ben őrlik meg, amelyből közel 90 tonna lisztet kapnak. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei felajánlások közel felét itt, a megyében osztják szét a rászoruló családoknak, vagy az őket támogató szervezeteknek. Szerdán a jelképes felajánlások is megtörténtek; huszonkét szervezet vette át tegnap az adományt szimbolizáló csomagot. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal is az adományozók között van: dr. Berkó Attila kormánymegbízott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Jász-Nagykun-Szolnok egyei területi szervezete részére vette át a támogatást.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormánáyhivatalMagyarok Kenyere Program