2020.10.21, Szerda

Hirdetés

Tíz alkotás került az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál versenyébe
A kép illusztráció - pixabay.com

Tíz alkotás került az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál versenyébe

mti

2020.10.15. 09:37

Az október 18-ig tartó mustrán több filmet is első alkalommal láthat a magyar közönség Szolnokon.

Hirdetés

A szolnoki fesztiválon - amelynek fókuszában a látványtervezők munkássága áll - láthatja először a magyar közönség Kocsis Ágnes Éden című legújabb alkotását, amelyet a keddi nyitónapon vetítenek.

Először vetítik Roy Anderson svéd kultrendező Ezüst Oroszlán-díjas Történetek a végtelenségről című új moziját, de Dombrovszky Linda Golden Globe-díjért versenybe szálló Pilátusa is a versenyfilmek között kapott helyet.

A nagyjátékfilmes versenyprogramba idén 10 európai filmalkotást hívtak meg és a látványtervezők szállnak versenybe a fesztivál díjáért. Az Éden című film látványtervezője a FOMO-t is megalkotó Vinnai Petra; Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus tévéfilm látványtervezője - az Aranyélet és a Liza, a rókatündér látványvilágáért is felelős - Hujber Balázs; valamint Miklauzic Bence legújabb filmjének, a Ninó bárkájának a látványtervezője, Klimó Péter is megméretteti magát.

Versenybe száll Roy Andersson Történetek a végtelenségről című filmjének három látványtervezője Nicklas Nilsson, Anders Helström és Frida Ekström; Daria Dwornik, a Most hazudok című lengyel film látványtervezője; Erwan Legal, a kétszeres Cannes-i nagydíjas francia rendező, Bruno Dumont Szent Johanna című filmje látványvilágának megalkotója.

Jan Vlasák, az Emmy-díjas (Anne Frank: The Whole Story) látványtervező munkája a Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült, a II. világháború idején játszódó film is szerepel a programban, és Jaagup Roomet, az Oscar-nominált észt rendező, Tanel Toom Valóság és igazság című mozijának a látványtervezője is megméretteti magát a díjért.

A versenyprogramban szerepel Ivan Ostrochovsky szlovák filmrendező legújabb munkája, a Szolgák, amelynek egyben látványtervezője is. Versenybe száll még Saeed Asadi Mohammad Rasoulof iráni rendező legjobb filmért járó Arany Medve-díjat elnyerő alkotása, a Nincs gonosz látványtervezője.

A fesztiválon mesterkurzusok, kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, és látványtervező konferencia is várja az érdeklődőket.

Mesterkurzust tart többek között Csupó Gábor ötszörös Emmy- díjas alkotó.

AktuálisAlexandre Trauner Art/Film Fesztivál