2024.04.25, Csütörtök
Elkészült Szolnok költségvetési koncepciója
Szalay Ferenc facebook

Elkészült Szolnok költségvetési koncepciója

szolnok.hu

2020.12.08. 16:56

A város jövőévi költségvetési koncepciója a nehézségek miatt komoly megszorításokkal tervez a 2021-es esztendőre.

Hirdetés

- Tavasszal kezdődött az a munka, melynek végére ma tettünk pontot – mondta Szalay Ferenc polgármester. – Nagyon fontosnak tartom, hogy folyamatosan figyelve a járványügyi helyzetet, a gazdasági nehézségeket, igyekeztünk előre tervezni – időnként megszorítani – a kiadásainkat, s kerestük azokat a területeket, ahol takarékoskodhattunk. A koncepció szakmai véleményezésére a veszélyhelyzet ellenére lehetőséget biztosítottam valamennyi frakció számára, és online ülés formájában kikértem a szakmai bizottság véleményét, beépítve az észrevételeket, javaslatokat – hangsúlyozta a városvezető.

 

Szalay Ferenc elmondta: az esztendő előrehaladtával világosan látszott, hogy a világszintű gazdasági megtorpanást és visszaesést hozó koronavírus-járvány bizony Szolnoktól is igen komoly forrásokat vesz el. A koronavírus járvány az élet minden területét kihívás elé állította, és állítja. Negatív hatása erőteljesen érinti a családokat, a gazdasági szférát, az önkormányzatokat és az állami ellátó rendszert. 

Példa nélküli helyzetben kell most helytállnunk. Feladatunk és ezzel együtt felelősségünk óriási: jelentősen szűkülő források mellett kell biztosítani Szolnok városának működését 2021-ben úgy, hogy a már megkezdett és tervezett fejlesztéseket meg tudjuk valósítani, azzal, hogy lehetőleg az elmúlt években elért eredményeinket és értékeinket tovább tudjuk vinni, és biztosított legyen a költségvetési egyensúly.     

 

- A magyar gazdaság erős lábakon áll, ezt tudtuk, s szerencsére a kormányzati intézkedések is a munkahelyek megőrzését, illetve a cégek megerősítését segítő befektetésösztönzést tekintették elsődlegesnek. Mi is ezt az utat választottuk, amikor a válságtól leginkább sújtott ágazatokban (vendéglátás és szálláshelyértékesítés) támogatási pályázatokról döntöttünk. Mert segíteni kell a cégeket a megmaradásban, az emberek munkahelyének megvédésében! Sajnos a visszaesés elkerülhetetlen volt, ami a mi adóbevételeinket is csökkentette, s ennek hatását bizony még jövőre is érezni fogjuk.


- Igen komoly döntések előtt állunk, éppen ezért, látva a lehetőségeinket, tárgyalásokat kezdtünk a kormányzattal, miként lehetne elképzeléseinkhez forrásokat találni. Sok területen szükségünk lesz azonnali intézkedésekre, például a szociális, egészségügyi, s egyéb ellátási ágazatokban dolgozó munkatársaink koronavírus-fertőzés miatti táppénzét ki akarjuk egészíteni 100 százalékra. Dr. Kállai Mária parlamenti képviselő asszonnyal karöltve most azon dolgozunk, hogy elképzeléseinkhez forrásokat találjunk, és örömmel mondhatom, nagyon ígéretesek a Kormánnyal való tárgyalásaink. De bármilyen döntés is születik, a költségvetési koncepcióban megfogalmazott elvek szerint összeállítandó konkrét költségvetésünknek biztosítania kell intézményeink és kötelező feladataink fedezetét.

Aktuálisköltségvetés