2024.03.19, Kedd
Közös ügyünk az állatvédelem! - kerekasztal beszélgetés Szolnokon
szolnok.hu

Közös ügyünk az állatvédelem! - kerekasztal beszélgetés Szolnokon

szolnok.hu

2021.02.27. 17:58

Szolnok volt a 7. állomása annak a kerekasztal beszélgetésnek, amelyet Ovádi Péter miniszteri biztos kezdeményezett állatvédelem témában.

Hirdetés

A beszélgetés szűk, ugyanakkor sok területet lefedő szakmai körben valósult meg a városháza dísztermében. A beszélgetés fókuszában az állatvédelemhez kapcsolódó együttműködési lehetőségek álltak, illetve a terepen dolgozó szervezetekkel és a hatóságokkal, az állami szereplők bevonásával az aktuális feladatokról, a területen lévő kihívások megoldási lehetőségeiről, valamint a február 7-én indított online konzultációról esett szó.

A kerekasztal-beszélgetést követően sajtótájékoztatón Ovádi Péter miniszteri biztos, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester és dr. Berkó Attila kormánymegbízott tartott sajtótájékoztatót.

Az állatvédelem generációkon átívelő, azokat összekötő feladat, fontos és aktuális kihívás az intézményesítése – hangsúlyozta Dr. Kállai Mária, aki kiemelte az önkormányzatok, a kormányhivatali rendszer, a civil és rendvédelmi szervezetek és a NAV kiváló együttműködését a területen.

Berkó Attila kormánymegbízott a civil szervezetekhez történő csatlakozásra buzdítja az állatszerető embereket, emellett két területét emelte ki az állatvédelemnek: gyorsabb reagálás a nem megfelelő módon történő állattartásra, másrészt erősíteni kell az együttműködést a civil szervezetekkel.

Egyre több a családokban az állat, a házikedvenc, megérdemlik a megfelelő gondoskodást – hívta fel a figyelmet Szalay Ferenc polgármester. A közös gondolkodás a közös cél érdekében erősíti a társadalmat, egyúttal empatikusabbá is tesz, erre embernek és állatnak egyaránt szüksége van. Az állatvédelemmel kapcsolatos előre lépések jelzik, hogy jó úton járunk és van tennivaló.

Február 7-e óta mintegy 220 ezren töltötték ki az online kérdőívet, ami jelzi, hogy a társadalom jelentős része fontosnak érzi a témát. Közös ügyünk az állatvédelem és a széleskörű együttműködés, ezért arra biztatok mindenkit, hogy töltsék ki a kérdőívet az Állatvédelem.kormány.hu oldalon március 7-ig. – mondta Ovádi Péter miniszteri biztos., hozzátéve: a felmérés 13 kérdést tartalmaz, két fő gondolati kör mentén épül fel: az első az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet, a második pedig a felelős állattartás helyzete.

A kormány célja, hogy egyetértési pontokat hozzon létre a magyarok mindennapjait meghatározó kérdésekben, ezek közé tartozik az állatvédelem is. Ezért online párbeszéd indult annak érdekében, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol az állatvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között az állatvédő szervezetek támogatásáról, a kóbor kutyák befogadásáról, a pirotechnikai szabályokról, vagy az állatkínzással kapcsolatos büntetésekről.

A társadalmi párbeszéd célja, hogy biztosítsák a kölcsönös információcserét, a szorosabb együttműködést az ágazatot érintő jogszabályok előkészítésében, valamint az átfogó programok és stratégiai dokumentumok megalkotásában. Az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti.

A kormány már hosszú évek óta dolgozik az állatok védelme érdekében; fellépett az állatkínzás ellen: ma már az ezzel kapcsolatos bűncselekmények büntethetőségéről Magyarországon a törvények egyértelműek és európai viszonylatban is a szigorúbb szabályozások közé tartoznak.

A központi költségvetésben 2017 óta az agrártárca kezdeményezésére külön forrás áll rendelkezésre, amely 100 százalékban állatvédelmi célokra fordítható. Figyelmet fordít a kormány az ivartalanításra is: 2019-ben 100 millió forintot biztosított az ezzel kapcsolatos programra. Törekvéseik folytatásaként pedig tavaly az állatvédelem tematikáját miniszteri biztosi szintre emelték az AM-ben.

Aktuálisállatvédelem