2021.05.07, Péntek
Őshonos gyümölcsfákat ültetnek Rákóczifalván
Kállai Mária facebook

Őshonos gyümölcsfákat ültetnek Rákóczifalván

mti

2021.04.19. 18:32

Több mint harminc különböző, Magyarországon őshonos gyümölcsfát ültettek el a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva egyik általános iskolájának udvarán, a közelmúltban felújított sportcsarnok melletti területen.

Hirdetés

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője a faültetésen elmondta, hogy azt az idén márciusban elhunyt Hoffmann Imre nyugállományú tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium korábbi közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kezdeményezte, a fákat is ő választotta ki.
Szólt arról, hogy a következő generáció számára nagyon fontos üzenet a környezetvédelem, ennek egyik lépése ez a program is. A faültetés célja, hogy az iskola udvarán létrehozzanak egy mini gyümölcsöst, amelynek köszönhetően a diákok megismerhetik a fákat, gondozásuk lépéseit - fűzte hozzá. A szándék szerint a termőre fordult gyümölcsfák terméseit az iskolások fogyasztják majd el, ez is a tapasztalaton alapuló környezeti nevelés része - mondta.
Beszéde végén az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, hogy aki még nem tette, regisztráljon a koronavírus elleni oltásra.

Túróczi Imre, a mintegy 5300 lakosú Rákóczifalva független polgármestere elmondta: a ceglédi faiskolából érkező 35 fából 32 őshonos gyümölcsfa, a többi kőris és hárs. Hozzátette: a fák gondozása nem nehéz, valódi élményt nyújt majd az iskolába járó 279 gyereknek.
A településen a gyümölcsfák ültetésének, termesztésének nagy hagyománya van és folyamatosan nő a zöldterület. Idén tavasszal - a most érkezőkkel együtt - mintegy százhúsz különféle fát ültettek el Rákóczifalva különböző részein.
Kitért arra is, hogy a településen megújul például a főtér, a B.A.P Macimúzeum és Kiállítóterem, fejlesztik a játszótereket.

AktuálisRákóczifalva