2021.07.25, Vasárnap
Négy vadonatúj busz áll munkába Szolnok térségében
Szalay Ferenc facebook

Négy vadonatúj busz áll munkába Szolnok térségében

szolnok.hu

2021.06.22. 16:03

A korszerű autóbuszokkal a Szolnok – Besenyszög, Szolnok - Rákócifalva, Szolnok – Abony autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.

Hirdetés

A négy autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az új, magas komfortfokozatú járművekkel országszerte találkozhatnak majd az utasok a helyközi elővárosi vonalakon. A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan érkezik és kezdi meg szolgálatát a Volánbusz kötelekében.


Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

 

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő elmondta, a Szolnok-környéki településeken élők ezer szállal kötődnek a megyeszékhelyhez, ügyintézés, iskolák, munkahelyek, egészségügyi ellátás, bevásárlás miatt naponta rengetegen közlekednek a városba. Nekik rendkívül sokat segíthetnek a kiváló minőségű, modern járművek. A Magyar Falu Programban számos területen igyekszünk a vidéki lét előnyeit felerősíteni, s ahol lehet, eltüntetni az infrastrukturális különbségeket a nagyobb településekkel szemben. Ez a mostani korszerűsítés is ezt a célt szolgálja, köszönet a Volánbusznak azért, hogy partner a vidéki tömegközlekedés fejlesztésében - tette hozzá.

 

Szalay Ferenc polgármester szerint az utasok biztonsága, komfortérzete, a közlekedő járművek műszaki állapota rendkívül fontos ma már világszerte, így hazánkban is. Nem véletlen, hogy a magyar kormány 2022-től már csak elektromos járművek forgalomba állítását engedélyezi a közösségi közlekedésben. Majd kiemelte, nagyon fontos az autóbuszok átlagéletkorának folyamatos csökkentése, mert csak így tud a közösségi közlekedés valós alternatívává válni a saját gépjármű használatával szemben.

 

Ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál – mondta el Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette. a MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult járműfiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz állt forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig - mondta. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A program eredményeként a jövő év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

Aktuálisautóbusz