2024.03.29, Péntek
A Volánbusz új gázüzemű autóbuszokat vásárol
Volánbusz Zrt. facebook

A Volánbusz új gázüzemű autóbuszokat vásárol

mti

2021.08.13. 12:09

Eredményes közbeszerzésnél a fővárosi agglomerációban 75, Szegeden 10 darab új, sűrített földgázzal üzemelő jármű korszerűsítheti a helyi közlekedést, míg Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab elővárosi kivitelű jármű közlekedik majd 2022 tavaszától.

Hirdetés

A Volánbusz 164 új, CNG-meghajtású jármű beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárásokat - közölte a közlekedési társaság pénteken az MTI-vel.

A társaság jelenleg 61 darab gázüzemű autóbuszt közlekedtet Zalaegerszegen, Nyíregyházán és Szegeden. A kedvező üzemeltetési tapasztalatok, valamint a jelentősen kisebb mértékű károsanyag-kibocsátás miatt a Volánbusz úgy döntött, nagy számban szerez be további CNG-meghajtású járműveket.
A most megjelent két pályázaton elővárosi és helyi kivitelű, alacsony padlós, akadálymentes, 75-80 fő szállítására alkalmas, légkondicionált, digitális utastájékoztatási és kamerarendszerrel felszerelt, wifi-előkészítéssel és USB-csatlakozókkal felszerelt, valamint legalább EURO6 CNG környezetvédelmi besorolású motorral rendelkező autóbuszok gyártóinak ajánlatait várja a közlekedési társaság 2021. szeptember 10-ig.
A nyertes gyártóknak a járművek átadásától számított 24 hónapon keresztül biztosítaniuk kell a felmerülő kötelező karbantartási műveletek elvégzését, vállalva azok anyag- és munkadíját is - írják a közleményben.
Az új autóbuszok töltési infrastruktúráját - hasonlóan az elektromos buszokéhoz - a közlekedési társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építi ki.
A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában - augusztus végéig - 1401 új és újszerű autóbusz áll forgalomba. A társaság 2021-ben 1665 autóbuszt szerez be, ebből - az eljárások sikere esetén - várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába. A jármű-fiatalítási program eredményeként a jövő év végéig a társaság teljes autóbusz-állományának 40 százaléka megújul.

AktuálisVolánbusz Zrt. autóbusz