2024.05.08, Szerda
Sokszínű a közfoglalkoztatás a Jászkunságban
kormanyhivatal.hu

Sokszínű a közfoglalkoztatás a Jászkunságban

kormanyhivatal.hu

2021.09.10. 16:34

Sokan keresték fel az idén hatodszor megrendezett megyei közfoglalkoztatási kiállítást. A kormányhivatal által szervezett expón azokat a termékeket mutatták be, amelyeket közmunkások állítottak elő. Réthy Pál közfoglalkoztatásért is felelős helyettes államtitkár a helyszínen azt mondta, a térségre sokszínű közfoglalkoztatás jellemző.

 

Pazar látvány tárult azok szeme elé, akik kilátogattak szerdán a szolnoki Hild térre. A megyeszékhely központjában ugyanis – a járvány miatt tavaly elmaradt eseménysor után – idén újra megtartotta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal közfoglalkoztatási kiállítását. A bemutatón a térségre jellemző termékek legjavát kínálták standjaikon a közfoglalkoztatók: venni és vinni lehetett termelői élelmiszereket, szőtt és fonott árukat, építőipari elemeket – ezek mindegyike közfoglalkoztatottak keze munkája volt.

A térség közfoglalkoztatását méltatta a közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár is. Dr. Réthy Pál az esemény megnyitóján úgy fogalmazott, Jász-Nagykun-Szolnok megyében mindig a közfoglalkoztatás sokszínűsége volt jellemző. A közfoglalkoztatás értelmes, értékteremtő munkát biztosít, és nyílt piaci álláshelyek létrejöttét is segíti – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: idén a kormány több mint 2,5 milliárdot biztosított a megye közfoglalkoztatására, amely 2200 ember munkáját teszi lehetővé. A Jászkunságban a program létrehozása óta eltelt tíz évben 9030 hatósági szerződésben közel 124,5 milliárd forint közfoglalkoztatási támogatást biztosított a kormány.

A helyettes államtitkár kitért rá: 6 millió 300 ezer fő a 16-64 évesek száma Magyarországon, ebből Jász-Nagykun-Szolnokban él 233 ezer, vagyis az ország munkavállalási korú népességének 3,7 százaléka. Réthy Pál emlékeztetett: 2016-ban a megyében 13 ezren voltak közfoglalkoztatottak, ez a szám folyamatosan csökkent, és mára 4696 főre mérséklődött. Az országban ma nagyjából átlagosan 223 ezren dolgoznak közfoglalkoztatásban. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei létszám a teljes közel 6 százalékát teszi ki.

Dr. Réthy Pál közölte azt is: a közfoglalkoztatás fellendülése előtt, 2013-ban közel mintegy 26 ezer volt a megyében a nyilvántartott álláskeresők száma, ez idén nyárra 14 ezer főre mérséklődött, a tartós munkakeresők száma 8 ezerről 5 ezerre csökkent.

Örömét fejezte ki a közfoglalkoztatás sikere kapcsán Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja. Dr. Berkó Attila elmondta, a kiállítás is jól illusztrálja, hogy a közfoglalkoztatás értéket teremt. Kiemelte, az elmúlt tíz évben a térségben is bevált a közfoglalkoztatás, hiszen munkát teremtett, és sokak megélhetését biztosította. A kormánymegbízott kijelentette, a cél továbbra is az, hogy minél többen a munkaerőpiacon keressenek állást, amit a kormányhivatal a közfoglalkoztatottaknak szervezetett képzésekkel támogat.

2010 óta egymillió új munkahelyet hozott létre a kormány – emlékeztetett a megyeszékhely polgármestere. Szalay Ferenc arról szólt, fontos, hogy a családoknak stabil megélhetése van, a közfoglalkoztatottak pedig sokat tesznek hozzá a tiszta és rendezett városképhez. A megye nevében Hubai Imre közgyűlési elnök mondott köszönetet a kiállítóknak.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormánáyhivatalközfoglalkoztatási kiállítás