2024.07.25, Csütörtök
Vörös kód lép életbe a kánikula miatt
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Vörös kód lép életbe a kánikula miatt

MTI

2024.06.19. 09:40

Mit jelent a vörös kód? Mutatjuk!

A várható nagy meleg miatt szerda reggel 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

 

 

Szerdától itt  érvényesek a vörös kód szabályai

Fülöp Attila közölte: a péntek 20 óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép életbe, szerdán hat vármegyére - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Tolna - érvényes.

Csütörtöktől újabb vármegyékre is kiterjednek az intézkedések

Június 20-án, csütörtökön Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, míg június 21-én, pénteken Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy vármegyében lesz érvényben a vörös kód.
 Fülöp Attila kitért arra, hogy az eljárásrend a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalom számára is. Ha valaki az utcán bajba került hajléktalan embert lát, jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül - kérte az államtitkár.A hajléktalanellátó-rendszerben van hely, az országos kihasználtság 79, a budapesti 80 százalékos - tette hozzá.

Harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig.
A HungaroMet Zrt. szerdai közlése szerint az Északi-középhegység keleti felének kivételével nagy területen emelkedhet a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok fölé, az Alföld déli felén, illetve a Dunántúl délkeleti részein helyenként 27 foknál is magasabb lehet a napi középhőmérséklet.

Aktuálishőségriasztásvörös kódTolna vármegye