2024.06.25, Kedd

Bemutató főzés a martfűi iskolában

2016.01.25. 11:41

2016. január 20-án az általános iskolások egy csoportja bemutató ételkészítésen vett részt, melyet a Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ konyhája szervezett meg azzal a szándékkal, hogy tovább népszerűsítse az egészséges étkezést. Erre az alkalomra Országh Péter vendégszakácsot hívták meg, aki több helyen felvállalta már ezt a feladatot, és náluk is, az iskola ebédlőjében kis tételben megfőzte azt a menüt, ami a gyerekek aznapi étlapján szerepelt.

 

Feketéné Demecs Éva élelmezésvezető így foglalta össze a bemutató főzés tapasztalatait:

– Erre a napra úgy állítottam össze az étrendet, hogy abba sok zöldség kerüljön felhasználásra, olyanok is, amivel ritkán találkoznak a gyerekek (pld angolzeller, póréhagyma, friss bazsalikom, friss oregáno). Az előkészítés során minden összetevőről tájékoztatást kaptak, hogy melyiket miért érdemes fogyasztani, milyen vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A Menü minestrone leves, diós bundába panírozott csirkemell, párolt petrezselymes rizzsel és almabefőtt volt.

Igazán öröm volt látni, amilyen érdeklődéssel nézték, figyelték a gyerekek az előkészítés, főzés folyamatát, merthogy előttük került sor a zöldségek feldarabolására is.

Az interaktív munka közben bekapcsolódtak a beszélgetésbe, mely során meglepve tapasztalták, hogy ismerik, honnan származik a minestrone leves, sőt az összetevőiből ügyesen felsoroltak néhányat.

A csirkemell, a panírozást követően nem bő olajban sült, hanem az egészséges étkezéshez kapcsolódva, folyékony növényi olaj tartalmú sütőzsiradékkal bepermetezve került a kombi pároló sütőbe. Ezt az új technológiát is nagy figyelemmel kísérték. Köretként barna rizst főztek.

Az ételek elkészülte után sor került a kóstolásra is. Meglepetésükre, pillanatok alatt elfogyott minden, nagyobb részben ízlett is a gyerekeknek.

A jó tapasztalatok után úgy gondolják, érdemes ezt a törekvést többször megismételni – hangsúlyozta a gyermekétkeztetést végző iskolakonyha vezetője.

forrás: Herbály Jánosné/martfu.hu

Galéria

Helyi hírekiskolakonyhaétkeztetészöldségszakács