2024.06.25, Kedd

Erdők nemzetközi napja a magyar-japán barátság jegyében

2016.03.21. 15:19

Az ENSZ 2012-ben az erdők nemzetközi napjává nyilvánította március 21-ét abból a célból, hogy ezt a napot világszerte szenteljék az erdők és fák megünneplésének, felhívva ezzel a figyelmet a jelentőségükre.

Idén a NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Házánál valóban nemzetközi keretek között zajlott a megemlékezés: a jeles napot megelőző délután és este folyamán Szolnok testvérvárosából, Yuzából érkezett japán vendégek és magyar kísérőik közösen ismerkedtek a hazai erdőkkel, ezen belül a Széchenyi Parkerdővel és a Bagolyvár Vadasparkkal. Már évek óta hagyomány, hogy a japán diákok és tanáraik vidám látogatása igazi tavaszi hangulatot varázsol az erdei iskolába. A tavaly együtt elültetett cseresznyefák hamarosan virágba borulnak, a mostani alkalom felemelő pillanatai közé tartozott, mikor a vendégek a cseresznyevirágzás ünnepén hagyományosan énekelt dallal biztatták a rügyek fakadását.

A testvérváros küldöttsége részéről Takahashi Ai fényképekkel szemléltetett előadása révén a magyarok is bepillantást nyerhettek a Yuza környéki erdők világába. A tengerparti fekvés miatt különösen fontos náluk a város védelme a sós szél és a parti homok ellen. Erre a célra már több száz éve fekete fenyőből álló erdősávokat telepítenek a partok mentén. Takahashi Ai tanulságos és követendő példaként mutatta be azt, hogy a környezeti nevelés részeként a fák telepítésében és ápolási munkálataiba minden yuzai gyerek bekapcsolódik tanulmányai folyamán, így testközelből tapasztalják meg a fák jelentőségét és növekedik az irántuk való elköteleződésük. Hiszen csak azt tiszteljük igazán, amit magunkénak érzünk.

forrás: Nefag Zrt.

Galéria

AktuálisBagolyvár VadasparkErdők Nemzetközi NapjaNEFAG Zrt.Széchenyi Parkerdő