2024.05.23, Csütörtök

Évindító előadást tartott a megyei önkormányzat

2016.01.28. 14:20

"Megyei fejlesztések 2014-2020 között" címmel tartották meg évindító előadásukat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat tisztségviselői Szolnokon, a Hozam Klubban. Az elmúlt és az idei év kihívásairól és feladatairól Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Piroska Miklós alelnök és dr. Csoór György társadalmi alelnök tartott előadást.

Az eseményen Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, dr. Berkó Attila főigazgató és a kormányhivatal több vezetője is jelen volt.

2016-ban a megyei önkormányzat kiemelt feladata a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program végrehajtása. Az előadásban elhangzott, hogy a tartós gazdasági felzárkózás alapjai erősödnek, a megye ipari teljesítménye 7. az országos rangsorban.

Az 53,78 milliárd forintos TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) végrehajtásának keretfeltételeit Piroska Miklós alelnök ismertette. A források és az igények tekintetében a megyei TOP-os keretre összességében 160%-os az igény. A túligénylés különösen magas a helyi gazdaságfejlesztés, a szociális alapellátás, a turizmusfejlesztés és az ipari parkok, iparterületek esetében.

A megyei önkormányzat egyéb feladatairól szólva dr. Csoór György elmondta, hogy a turizmus vendégforgalmi adatai kedvezőek, hiszen mind a vendégek mind a vendégéjszakák számában jelentős (14% és 9%) volt az emelkedés 2015-ben. Idén újra pályázhatnak a megyében élő tanulók a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj program megyei forrására. A megyei értéktár bizottság 2015-ben 32 új érték felvételéről döntött, melynek eredményeként 52 érték szerepel a listában.

A nemzetközi kapcsolatok terén idén kiemelt feladat a Tisza-menti együttműködés erősítése, valamint a több mint száz angol, francia és hazai fiatal sportoló részvételével zajló Challenge Ifjúsági Sporttalálkozó cserkeszőlői helyszínnel történő megvalósítása.

Az előadás végén Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere hozzászólásában elmondta, hogy a megye nevében lévő három térség egyre inkább egy nagy egységként, egymással együttműködve funkcionál az utóbbi időben, melynek eredménye kezd látszani Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasági teljesítményében is. Fontosnak tartja, hogy az este folyamán elhangzott információ, a megyei önkormányzat által végzett sokrétű munka eredménye és tapasztalatai minél több megyei lakoshoz eljussanak.

(jnszm.hu, Kormánymegbízotti Kabinet)

Galéria

AktuálisTOPönkormányzatforrás