2024.07.25, Csütörtök

Októberben számíthatnak a gazdák a pénzükre

mti

2016.08.20. 08:50

A Jászfényszarun tartott gazdakonferencián Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár jelentett be, hogy az előző évhez hasonlóan előreláthatólag idén ősszel is október közepén elindulhat az agrártámogatások előlegfizetése.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: bár az új uniós agrártámogatási rendszerben várhatók "finomhangolások", maga a szisztéma nem csak több feladatot, de több lehetőséget is ad a gazdáknak.


A közösségi és nemzeti forrásokból együttesen mintegy 63 milliárd forint támogatásban részesül idén a nehéz helyzetben lévő tejágazat. Ez a segítség akár literenként 30 forinttal is kiegészítheti a termelők bevételeit, mely nem csupán az állatállomány drasztikus csökkenését akadályozza meg, de a 90 forint körüli önköltség melletti 67-68 forintos hazai átvételi árak mellett sok vállalkozásnak egyenesen a túlélést jelenti. 


Szeptemberben várhatóan több jogcímen is jelentős összegű támogatási források válnak hozzáférhetővé. Így 40 milliárd forintos agrár-környezetgazdálkodási (AKG), 18 milliárdos kertészeti gépvásárlási, 12 milliárdos fiatal gazda támogatási, valamint 4,7 milliárdos időjárási kockázatcsökkentő keret nyílik meg a termelők számára. 
Utóbbi kapcsán megjegyezte: 2016-ban eddig összesen mintegy 120 000 hektárnyi mezőgazdasági területet érintett valamilyen természeti káresemény Magyarországon. Ebből 40 000 hektárnál nagyobb területen volt jégverés, valamint hasonló nagyságrendű a fagykár is.

 

A lokális időjárási káresemények ellenére idén a növénytermesztési ágazat jó edményeket produkál: mintegy 5,2 millió tonna betakarított búza mellett 1,8 millió tonna napraforgóra és 8 millió tonna kukoricára lehet számítani. A termelők dolgát azonban nehezíti, hogy mindezt egyre erősödő világpiaci versenyben, globálisan is bővülő termésmennyiség, ám szűkülő fizetőképes kereslet mellett kell és lehet értékesíteni.

A magyar agrárgazdaság 2010 óta emelkedő pályára állt: miután a kormány rendszerszerűen "gatyába rázta", a szektort növekvő jövedelemtermelő képesség, javuló likviditás és finanszírozhatóság jellemzi. Ebben a támogatások mellett része van a fokozatosan, az ország teherbíró képességének megfelelő ütemezéssel bevezetett áfacsökkentéseknek is.

 

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt: az elmúlt években szigorú és következetes munkával elkezdődött a családi és kisgazdaságok felzárkóztatása. Mindez határozott szemléletváltással párosult, hiszen az Orbán-kormány az első, mely az eddigiekkel ellentétben nem "matekozik", hanem felvállalja a termelők érdekeinek képviseletét.
A kabinetnek továbbra is kiemelt célja helyzetbe hozni a magyar gazdatársadalmat és visszaszorítani a "neppereket, akik kamionszámra hozzák be külföldről áruikat és ugyanilyen módon viszik kifelé annak ellenértékét az országból". 

forrás: mti / agraragazat.hu