2024.04.26, Péntek

Szakmaközi szervezetet ismert el az FM a halászati és édesvízi akvakultúra területén

kormany.hu

2018.04.09. 11:56

Az egyes ágazatokban szerveződő szakmaközi – más néven ágazatközi – szervezetek az Európai Unió agrárpiaci rendtartásának intézményrendszerében és piacszabályozásban töltenek be fontos szerepet.

Hirdetés

 

Április 5-én a halászati és akvakultúra ágazatában a Magyar Halászati és Akvakultúra Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) az Európai Unióban elsőként és egyedülálló módon kapott szakmaközi szervezeti elismerést az FM-től.

A szakmaközi szervezet egy-egy mezőgazdasági vagy halászati ágazat különböző vertikális szinten elhelyezkedő szereplőit, a termelőket, feldolgozókat és kereskedőket fogja össze azzal az elsődleges céllal, hogy a termékek termelésének és forgalmazásának fejlesztését előmozdítsák, valamint elősegítsék a piac szereplői között az információáramlást, és ezzel növeljék a piac átláthatóságát, ezáltal egyfajta ágazati önszabályozást valósítsanak meg.

A szakmaközi szervezeti elismerés különböző előnyöket biztosít, a piac zavartalan működésének biztosítása, valamint a piaci együttműködés tisztasága érdekében különleges jogosítványokkal ruházza fel az elismert szakmaközi szervezeteket.

Magyarországon a szakmaközi szervezetként történő elismeréseket a földművelésügyi miniszter adja ki azon szervezetek részére, aki teljesítik az uniós, illetve nemzeti jogszabályokban előírt kritériumokat, ágazati képviseleti szintet. 2018-ig hat szakmaközi szervezet kapott elismerést a zöldség-gyümölcs, a tej, a vetőmag, a bor, a baromfihús és a sertéshús ágazatokban.

2018-ban a halászati és akvakultúra ágazatban működő Magyar Halászati és Akvakultúra Szakmaközi Szervezet ért el olyan szervezettséget és képviseleti szintet, hogy miniszteri elismerésben részesülhessen. Ez az elismerés Európában egyedülálló, mivel ebben az ágazatban ez az első és egyetlen elismert szakmaközi szervezet.

A hazai agrárgazdaság uniós versenyképessége javításának egyik módja a szakmaközi szervezetek nyújtotta együttműködési lehetőségekben van. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium ösztönzi a közös agrárpiac szereplőit és ágazati érdekképviseleti szervezeteit, hogy olyan szervezettségi és ágazati képviseleti szintet érjenek el, amely lehetővé teszi a szakmaközi szervezeti elismerést, ami alapján az ágazati önszabályozás magasabb szintje valósulhat meg.

GazdasághalászatMagyar Halászati és Akvakultúra Szakmaközi Szervezet