2024.05.23, Csütörtök

A Globál menü című alkotás nyerte a fődíjat a szolnoki Tisza Moziban megrendezett Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon.

    Novák Tamás 52 perces filmje azt a témát járja körül, hogy a jóléttel ugyan növekszik az igény a minőségi ételek fogyasztására, de a tömeggyártás miatt a táplálék forrásától távol került a fogyasztó - olvasható a fesztivál szervezőinek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
    A csütörtöktől vasárnapig tartó szemle második helyezettje Tamar Baumgarten filmje, a Big Earth Data - The Digitalized Planet (Nagyvilági adatok - A Digitalizált bolygó) lett, a harmadik díjat pedig Lerner János és Nógrádi Tímea kapta A természetfilm magyar találmány? című alkotásért.
    A fesztiválra nevezett 256 filmből 40 került a versenyprogramba, és 15 az információs vetítések közé, melyeket három napon át nézhettek az érdeklődők a szolnoki Tisza Moziban.
    Az alkotásokat elbíráló zsűri elnöke Kiss László csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, a zsűri munkájában Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens és Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója vett részt.
    A fesztivál filmjei közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült, köztük a fődíjas Globál menü is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 1 millió forintot ajánlott fel a fesztiválon bemutatott kiemelkedő filmalkotások díjazására.
    Az első három helyezett Kollarik Tamástól, a Médiatanács tagjától, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátorától vehette át a díjat a Szolnoki Galériában. A közlemény szerint Kollarik Tamást hangsúlyozta: örülnek annak, hogy nemzetközi fesztiválokon is egyre sikeresebben szerepelnek a programban támogatott produkciók, amelyek már több mint 200 fesztiválszerepléssel és több mint 70 díjjal büszkélkedhetnek.
    A zsűri különdíjait Medveczky Balázs adta át Mosonyi Szabolcsnak Vad Szigetköz - A szárazföldi delta és Rémi Briandnek Lo című filmjéért.
    Medveczky Balázs az eredményes együttműködésre hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. közszolgálati feladatai között kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a tudomány eredményeit megismertesse a széles közönséggel. Ennek részeként tűzik rendszeresen műsorra azokat a tudományos tematikájú filmeket, amelyek a Médiatanács támogatásával készülnek. "Külön öröm számomra, hogy Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon egy ilyen film, Novák Tamás Globál menü című alkotása nyerte meg az első díjat" - idézi a közlemény Medveczky Balázs szavait.
    A Magyar Tudományos Akadémia elismerő oklevelét Jean-Christophe Ribotnak adta a Rosetta Comet Chaser: A Journey to the Origins of Life (Rosetta az üstökösvadász: utazás az élet eredetéhez) című alkotásért. 
    A bemutatott filmeket 8 tagú diákzsűri is értékelte. A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói Sarah Moon Howe The Kangaroo Complex (A kenguru komplexus), Csörköl Zsolt Az utolsó csepp, Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz - A szárazföldi delta című filmjét és a fődíjas Globál menü című alkotást emelték ki.
    A fesztivált első alkalommal 1969-ben szervezték meg Szolnokon. 2001 óta páratlan évben tudományos, páros évben képzőművészeti szemle. Az idei fesztivál védnöke Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt.

Galéria

KultúraA Globál menü című alkotás nyerte a fődíjat a szolnoki Tisza Moziban megrendezett Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon.