2024.04.28, Vasárnap

Az építészet ünnepe Martfűn – „Építő játékok” kiállítás

martfu.hu

2016.11.25. 13:23

A „Regio Architect” 2012-2016. évi díjazottak és a szolnoki Aranyos Szeglet Waldorf Iskola és Óvoda tanulóinak „Építő Játékok” című közös kiállítása nyitotta meg kapuit a vándorkiállításnak második alkalommal helyt adó martfűi művelődési intézményben.

Hirdetés

A kiállítás gazdag programkínálata között a Waldorf iskola pedagógusaival zenés és kreatív foglalkozások várták a gyerekeket. A felnőttek számára, a megye rangos építészeti értékei mellett, díjazott megyei építészek munkái kínálnak látnivalót, melyet Mészáros János Megyei Főépítész ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A kiállító teremben a Waldorfos diákok alkotásai mellett a „Tervezz hidat Martfűre”, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megrendezett rajzpályázat alkotásai láthatóak, melyek az építészkamara jóvoltából részévé váltak az általuk elindított vándorkiállításnak. 

A megnyitó vendégei találkozhattak a televízióból jól ismert szerkesztő, rendező, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima Díjas Osskó Judittal is, aki „Makovecz Imre Műtermében” című filmjét is bemutatta a megnyitó vendégeinek.

– Televíziósként ismertem meg Makovecz Imrét. Az első és meghatározó élményem a Visegrád - Mogyoród kemping puha kontúrú, korábban soha nem látott élőlécszerű faházai voltak. A megrendítő találkozásom Makovecz Imre építészetével Sárospatakon, a művelődési háznál esett meg, mintha egy különleges famennyezetű katedrálisba léptem volna. Ilyen megrendülést, amit e lélegzetelállító térben éreztem, korábban kortárs építészeti alkotás láttán soha nem tapasztaltam. Akkor és ott lettem Makovecz Imre feltétlen híve. És nem csupán az építészé, hanem a nagyformátumú, kivételes képességű személyiségé, akihez fogható ritkán születik – osztotta meg közönségével Osskó Judit a filmvetítés előtt.

 

A tárlat céljai között JNSZ megyei Építész Kamara elnöke a környezettudatos gondolkodást emelte ki. Az ünnepélyes megnyitón Makai István azt is hangsúlyozta, fontos már gyermekkorban megismertetni, megszerettetni az építészet szépségeit. – Örömmel hoztuk ide a Waldorfosokat és innen Martfűről pedig szintén örömmel visszük tovább vándorkiállításunk következő állomására a martfűi gyerekek rajzait – tette hozzá az építész kamara elnöke.

– Több célt is szolgál ez a kiállítás, hiszen az építész kamara településeken való megjelenési törekvése összefonódik a művelődési intézmények kulturális céljaival. A bemutatkozással az épített környezet színvonalának emelése és a hozzá kapcsolódó szakmák megismertetése is kiemelt célkitűzés – mondta el Honti Gyula, Martfű Város Főépítésze, a JNSZ megyei Építész Kamara tagja, aki aktív közreműködője volt a megye nívódíjas és életműdíjas munkáit bemutató kiállítás létrejöttének.

 

Az „Építő Játékok” és a „Regio Architect” díjazottjainak közös kiállítására december 2-ig várja látogatóit a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár és a JNSZ Megyei Építészek Kamarája.

Helyi hírekJNSZ megyei Építész KamaraÉpítő JátékokRegio ArchitectMartfű Városi Művelődési Központ