2024.04.23, Kedd

Pár év alatt a biciklisek paradicsomává vált a Tisza-tó

mti

2018.09.03. 10:20

Sokat nyomott a latban az autósok kizárása, ma már az itt nyaraló turisták 70 százaléka kerékpárral érkezik.

Hirdetés

A hétvégén összesen 560-an vettek részt a kerékpáros Tisza-tó Maratonon, ahol három kategóriában, 42, 65 és 130 km-es távon versenyeztek. A viadalról Bogdán Csaba, a hetedik alkalommal megtartott Tisza-tó Maraton főszervezője számolt be az MTI-nek.

Szavaiból kiderült, az elmúlt három évben közel kétszeresére emelkedett a Tisza-tónál kerékpározók száma, a régióba érkező turisták közel 70 százaléka biciklizik. „A régió kerékpáros szempontból mérhetetlenül sokat fejlődött az elmúlt öt-hét évben” – fogalmazott a szervező.


Kapukkal zárták ki az autókat

Hangsúlyozta, infrastrukturális szempontból kitűnő egyedi adottság, hogy a Tisza-tó gátrendszerének tetején épített aszfaltos úton úgy lehet kerékpározni, hogy nem kell tartani az autóforgalomtól. „Utóbbi általában a legnagyobb visszatartó erőt jelenti a bringások számára."

Hozzátette, pár éve a gátakat kezelő vízügyi igazgatóság letette a voksát a kerékpárosok mellett, és kapukat helyezett el az autók kizárására. Az ide érkező 100 turistából 68 bringázik, így az elmúlt időszakban a minőségi kerékpáros és vízisport szolgáltatók, illetve éttermek is megjelentek a régióban.


Nagyszebeni siker a nőknél

"Amíg a vízügyi igazgatóság mérése alapján 2015-ben 23 ezer kerékpáros haladt át a kiskörei Tisza-hídon, addig most már több mint 40 ezer, tehát a számuk közel megkétszereződött " - hangsúlyozta a főszervező.

A hétvégi versenyen a férfiak 130 km-es versenyében Bagi László volt a leggyorsabb, míg a nők 65 km-es távját az a nagyszebeni Larisa Chinces nyerte. Utóbbi sportoló a román közösségi médiában Magyarország legjobb kerékpáros turisztikai régióit népszerűsíti, és a külföldi újságíróknak szervezett hétvégi study touron éppen a Tisza-tó vidékének idegenforgalmi látványosságaival ismerkedett meg.

Helyi hírekkerékpárútTisza-tókerékpáros